ECONOMIE / ECONOMY / WIRTSCHAFT

Psjm corporatearmies bps22

Ensemble

Altijd hebben uitwisselingen tussen mensen, onder welke vorm dan ook, structuur gegeven aan de beschaving. Dikwijls staat het economische verkeer hierbij voorop. Toch keken culturen en individuen ook steeds kritisch naar hun materialistische preoccupaties en zochten zij naar diepere bestaansgronden. Onbaatzuchtige cultuuruitingen van alle tijden en overal ter wereld zijn er duidelijke getuigen van.

De oplossing voor heel wat maatschappelijke problemen vereist een complementaire aanpak en de Senaat biedt die veelzijdige benadering. Zo wordt bijvoorbeeld door de Senaat in een  informatieverslag een ‘gezamenlijke aanpak van de strijd tegen kinderarmoede’ voorgesteld.


Vaast Colson (°1977, leeft in Antwerpen) bevraagt in zijn werk voortdurend de relatie met het publiek. In een Brusselse venstergalerij maakte hij met het bedrag van zijn honorarium een sculptuur van Euromunten waarnaar toeschouwers via een rond gat in het raam ongehinderd konden graaien. Dankzij drie nietsvermoedende ‘participanten’ bedroeg de totale ‘duur’ van Colsons sculptuur precies anderhalf uur.

Angel Vergara (°1958, leeft in Brussel) documenteert hier zijn eigen performances. In Keulen toonde hij ooit parallel aan de kunstbeurs een supermarkt waar enkel appels werden verkocht, als teken van erotische en spirituele gedrevenheid. Zo evoceert hij een alternatieve ruimte van relaties tussen mensen, naast de uitwisseling op basis van kopen en verkopen.

In deze animatiefilm van het Spaanse collectief PSJM, die als een videoclip werd bedacht, voeren de strijdkrachten van grote multinationals een verwoestende oorlog. Als eindfase van het economische imperialisme is de Derde Wereldoorlog niet langer een kwestie van Naties, maar van bedrijven op zoek naar globale overheersing.

Items View all

Actors View all