M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Zilver [Silver], 1991-1992

Schilderij, 82 x 67 cm.

Zilver1991syblspictures ©image: Syb'l. S. - Pictures

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6889_M150).

De titel van dit schilderij verwijst naar de dekkende grijze kleur die in het werk overheerst. De olieverf is dun aangebracht op het doek. Hier en daar zijn nog stukjes van het linnen zichtbaar. Als je het doek van nabij bekijkt, valt het op dat er over de grijze ondergrond enkele kleine gekleurde verfspatten zijn verdeeld. Ze hebben een autonome en plastische functie. Ze creëren geen diepte, maar zijn bepalend voor de eigen ruimtelijke werking van het oppervlak. De aarzeling waarmee ze zijn aangebracht, wordt niet weggestopt, maar krijgt een intentionele kwaliteit. De combinatie van kleuren en vlakverdeling zorgt voor een sterke vlaktewerking die, samen met de wijze waarop het werk is geschilderd, ervoor zorgt dat Zilver een grote zeggingskracht uitstraalt. Het resultaat is een schilderij dat overtuigt door zijn eenvoud, zijn helderheid en zijn autonome karakter.

Het werk dateert uit de jaren negentig. Toen was de schilder al een aantal jaar bezig met onderzoek naar het schilderen zelf en naar de mogelijkheden van materialen in die context. Zijn werk vormt een onderdeel van een globaal onderzoeksprogramma. De creativiteit komt voort uit de praktische confrontaties met de materiële middelen van het medium zelf. Elk werk vormt voor de schilder een onderzoek naar de drager, de verfsoort en de textuur. De schilder lijkt kleuren, materialen, vormen en verfstreken al dan niet in onderlinge relatie te beproeven op ruimtelijke mogelijkheden. Niet het zuiver tonen lijkt hem te interesseren, wel een langdurig proces van verhullen waarbij hij beetje bij beetje, uiterst traag, dingen prijsgeeft. Deze grote intimiteit harmonieert perfect met het kleine formaat van het schilderij.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Raouldekeyser

> Raoul De Keyser.

Tentoonstellingen & Ensembles

2016 the gap  photom hkaclinckx

> Tentoonstelling: THE GAP – Abstract Art from Belgium. A Selection. Curator: Luc Tuymans. M HKA , Antwerp, 30 January 2016 - 29 May 2016.

Image 281

> Tentoonstelling: The collection II – Winter 2002. M HKA, Antwerpen, 23 November 2002 - 09 February 2003.

Menlibayeva  almagul  steppen police  2010  photo the artist

> Tentoonstelling: The Collection. M HKA, Antwerpen, 28 April 2017 - 31 December 2021.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.