M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Sans titre (Empty Gallery), 2000

Tekening, 400 x 250 cm.

Dsc 0380

Collection: Courtesy FNAC 00-000, Centre National des Arts Plastique, France.

Untitled (Empty Gallery) is een verzameling van vierentwintig tekeningen. In het werk speelt Ondák met de idee rond de perceptie van de lege galerij, een wederkerend motief in zijn gehele oeuvre. Ondák gaf de opdracht aan enkele vrienden en familieleden om via zijn persoonlijke aanwijzingen een lege galerij te tekenen. Het hele werk speelt met de idee van een dubbel perspectief over ruimtelijkheid.

Enerzijds, spelen de subtiele variaties tussen de verschillende tekeningen met de blik van de toeschouwer. Iedere afzonderlijke tekening is vergelijkbaar met het belang van een filmframe in een animatiefilm. Elke ingekaderde tekening krijgt hierdoor een aparte autonome invulling.

Anderzijds, schept de hele cluster een configuratie of heterogeen storyboard. Daaruit ontspringt een reflectie over de galerijruimte. De perceptie verschuift dus steeds van de verzameling via de individuele tekening naar de toeschouwer en vice versa.

Kortom, speelt het werk met de idee van een tussenruimte door de blik van de toeschouwer steeds op een andere manier te kaderen ten opzichte van het werk, zichzelf en de ruimte.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Roman

> Roman Ondák.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.

Zaalzicht photo m hka

> Ensemble: Kamer 2 [Room 2].