M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Reading Back, 2013

Object, 70 x 55 x 60 cm.

©image: M HKA

Collection: Courtesy Julien Maire.

Julien Maire (°1969) opereert op het snijvlak van installatie, performance en mediakunst. Hij houdt zich al jaren bezig met het reactiveren van oude beeldtechnieken met behulp van moderne technologie. Door vergane en actuele technologieën te mengen, exposeert Maire geen melancholische objecten, maar reactiveert hij ze. In El Hotel Eléctrico confronteert hij ons met de notie van tijd en leesduur. Drie automatische ‘lees-machines’ staan opgesteld en doorbladeren volautomatisch en volkomen onverschillig drie boeken. Het leesproces lijkt hier een eigen leven te leiden, de kijker dient zich te onderwerpen aan het ritme van de machine, zoals ook een filmprojector of DVD-speler een beeld afleest en ons noopt te volgen.

In elk van zijn werken speelt Maire met de conventies die een medium omringen en met de verwachtingspatronen van de toeschouwer. Systematisch herinnert er hij ons aan altijd twee keer te kijken. In de performance To Sublimate, opgevoerd op de openingsavond van El Hotel Eléctrico, vertaalt hij het typisch fotografische concept van het ‘onscherpe’ beeld naar de drie-dimensionele werkelijkheid.

Via zijn manipulaties lokt Maire vragen uit omtrent de kenmerken van het beeld en de visuele strategieën in het digitale tijdperk. Maire verweert zich tegen de belofte van technologie als vooruitgang, hoewel hij tegelijkertijd gefascineerd is door de constante evoluties. Met zijn werk treedt Julien Maire duidelijk in dialoog met de mediageschiedenis, paradoxaal genoeg via het ontwerpen van nieuwe technologische apparaten, absurde prototypes die ongrijpbare resultaten opleveren, maar die nooit massa-producten kunnen worden.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

> Julien Maire.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.

> Ensemble: Kamer 4 [Room 4].