M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Marilyn Monroe (Marilyn) - Reversal Series, 1978

Prent, 79×59 cm .

© Andy Warhol. Collection of Samuel Vanhoegaerden, Belgium

Collection: Collection of Samuel Vanhoegaerden, Belgium.

Eind jaren 1970 ving Warhol aan met zijn reeks Reversals and Retrospectives, waarin enkele van zijn bekendste beelden werden gerecycled. Warhol gebruikte en herbruikte beelden naar believen. Hij had een postmoderne benadering, waarbij hij speelde met de noties 'hoge' en 'lage' cultuur, en bestaande beelden voorzag van nieuwe ideeën en perspectieven. Het werk Marilyn Monroe (Marilyn) uit de Reversal Series gebruikt een van zijn iconische beelden, namelijk dat van Marilyn Monroe. Warhol probeerde de glamour van faam en beroemdheid te weerspiegelen door portretten te maken van enkele van 's werelds bekendste mensen, van Mao tot Monroe. Het 'oppervlak' van zijn beelden maakte deel uit van deze kritische reflectie op de oppervlakkigheid van het fenomeen en op de visuele cultuur die het ondersteunt. Hier ziet Marilyn Monroe er akelig uit, gezien het beeld in negatief is, wat de donkere keerzijde van faam evoceert.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

> Andy Warhol.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: MONOCULTURE | A Recent History. M HKA, Antwerpen, 25 September 2020 - 25 April 2021.

Geen foto

> Ensemble: MONOCULTURE - ARTWORKS.

Geen foto

> Ensemble: CULTURE WARS.