M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Heartways - The Exploits of Genny O, 2004

Boek, 11.7 x 17.3 cm, 155 p, language: English, publisher: Vancouver/New York: Arsenaladvance (Arsenal Pulp Press)/Whitney Museum of American Art/Printed Matter, Inc, ISBN: 1551521601.

Artistnovel 052 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/829).

Literaire synopsis

Een sexy kunstenares is de protagonist van dertien scenario’s in een setting van luchthavens en treinstations. Haar doel is verleiden en verleid worden temidden van haar kunst. De belangrijkste cliché’s van de kunstmarkt van de jaren 90 worden aangeraakt dankzij de combinatie van softcore-pornografie, nomadische mobiliteit en kunst die gemakkelijk door het publiek wordt gevat. Heartways is het gezwollen, innemende verhaal van Genny O, een onschuldige jongedame die gedoemd is tot eeuwige maagdelijkheid. Ondanks alle inspanningen tot het tegendeel, is elke ontmaagding haar eerste keer. Met zowel drama als humor zien we hoe Genny O zoekt wat haar tekortkomt in de armen van haar kunstenaarsvoorwerp van verlangen. Heartways is het geesteskind van de internationaal gerenommeerde kunstenares Rita McBride. Verderbouwend op de romanvorm werden de hoofdstukken geschreven door telkens andere medewerkers (John Baldessari, Erin Cosgrove, Douglas Coupland, Fabio, Michele Hierholzer, Rita McBride, Jennifer Nelson, Cate Rimmer, Joe Scanlan, Kimberly Sexton, Kathy Slade and Michael Turner), die romantische tableaus creëren die simultaan binnen en buiten de literaire conventies werken. Dit boek is het eerste in een geplande reeks van vier volumes, met elk boek gestoeld op een specifiek genre en gebruikmakend van een collectieve structuur.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

De roman Heartways dient ook als tentoonstellingscatalogus bij Naked Came the Stranger, Rita McBrides tentoonstelling in het Kunstmuseum Lichtenstein. Daarom vermeldt elk hoofdstuk enkele specifieke kunstwerken. Het resultaat is een grappig, tragisch en scherp portret van verlangen, fantasie en frustratie in de internationale kunstwereld. Elke auteur werd met een uitnodigingsbrief gevraagd om te overwegen om te schrijven als Gina Ashcraft, de fictionele kunstenares van plaatsgebonden installaties. Er werd de auteurs gevraagd om vanuit de ik-persoon te schrijven, om elk hoofdstuk te beginnen en te beëindigen met een komen en gaan van locatie, en om seks in te voegen. De titel van de tentoonstelling, Naked Came the Stranger, komt van een extreem succesvolle softcore-roman door een een anonieme groep journalisten aan het eind van de jaren 60.

Novel's website

Toevoegen aan je lijst

Media

Artistnovel 052

>

01.naked came the stranger

>

Kunstenaars

Erinc

> Erin Cosgrove .

Rita mcbride 01

> Rita McBride.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.