M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Philip Huyghe

Double Portrait (left), 1997

Fotografie, 125 x 125 cm.

Huyghe   philip  dubbelportret1997 3

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6929_A).

Double Portrait (left) is een geënsceneerde kleurenfoto. Het is een dubbelportret van de kunstenaar en zijn moeder. Met hulp van een plastisch chirurg werd een siliconenmasker ontworpen waarin het gezicht van de kunstenaar en van zijn moeder samenvloeien. Philip Huyghe draagt dit masker, dezelfde kleren als zijn moeder en neemt een identieke houding aan. Ondanks de handige maskerade wordt Huyghe nooit de dubbelganger van zijn moeder. Het resultaat van deze enscenering is een beeld van moeder naast moeder, van vertrouwdheid naast vervreemding. Zelf omschrijft de kunstenaar zijn werk als “een passage tussen realiteit en fantasie”: de relatie met de realiteit wordt doelbewust verstoord.

In zijn zoektocht naar zijn identiteit vertrekt Philip Huyghe vanuit zijn onmiddellijke afstamming. Zijn ouders worden meermaals ingeschakeld als authentieke acteurs. Hij recycleert hen als waren ze ‘levend bewijsmateriaal’. Door zijn ouders in zijn werk te betrekken onderzoekt hij zichzelf en zijn relatie tot de wereld. Hij creëert een artistieke vrijplaats door datgene wat hem het meest vertrouwd is, visueel en conceptueel te analyseren en te transformeren. Zijn ouders fungeren als oriëntatiepunt in Huyghes onderzoek naar zijn eigen identiteit en geschiedenis. Het gaat hier om meer dan registratie van zijn eigen omgeving. Hij documenteert niet, maar ensceneert. Zijn werk is dan ook meer dan alleen een identiteitsonderzoek of een onderzoek naar het waardepatroon van een socio-economische groep. Hij onderzoekt zijn eigen identiteit, zijn eigen genealogie. Double Portrait (left) bevat subtiele kunsthistorische referenties. De sfeer en compositie doen denken aan oude, geschilderde dubbelportretten. 

Toevoegen aan je lijst

Media

Geen foto

>

Huyghe   philip  dubbelportret1997 3

>

Kunstenaar

Geen foto

Philip Huyghe.

Tentoonstellingen & Ensembles

Spalletti  ettore  stanza  giallo oro  1994   photo clinckx

> Tentoonstelling: The collection XVII – En Double . MuHKA, Antwerpen, 25 November 2006 - 11 February 2007.

Image 3428

> Tentoonstelling: Visite. Cultureel Centrum Overijse, Overijse, 03 April 2009 - 10 September 2009.

Lea lublin  vragenlijst wat is kunst 1975 collection m hka foto m hkaclinckx

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Herzele – Beyond words. M HKA, Herzele, 03 April 2015 - 03 May 2015.