M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Der Thronhimmel , 1939-1940

Tekening, 128 x 91 x 10 cm.

© Courtesy of www.germanartgallery.eu.

Collection: Courtesy of www.germanartgallery.eu.

Werner Peiner (1897-1984) was een van de bekendste schilders van nazi-Duitsland. Dit is Peiners origineel ontwerp voor een enorme gobelin voor de bibliotheek van Carinhall, het buitenverblijf van politieke en militaire leider Hermann Göring ten noordoosten van Berlijn, dat gevuld was met roofkunst uit heel Europa. De gobelin werd gemaakt op basis van dit ontwerp van 10,2 op 7,1 meter en ging in productie bij de Manufacture des Gobelins in Parijs, bekend voor het maken van wandtapijten voor Lodewijk XIV en Napoleon. Der Thronhimmel (de troonhemel) was nog niet voltooid toen de Amerikanen eind augustus 1944 Parijs bevrijdden, en het onvoltooide wandtapijt kwam in het bezit van het Louvre. Naast drie vrouwelijke figuren, die Gerechtigkeit (gerechtigheid), Tapferkeit (moed) en Weisheit (wijsheid) verbeelden, treffen we in Peiners ontwerp figuren aan als Siegfried, held van de Germaanse mythologie, en de Romeinse god Hercules. We zien ook duidelijk dat de Duitse cultuur onder het nazisme geconceptualiseerd werd binnen een Germaanse en Grieks-Romeinse mythologie.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

> Werner Peiner.

Werner Peiner (20 July 1897 – 19 August 1984) was a German painter. He was first influenced by expressionism, but he became one of the most known and t

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: MONOCULTURE | A Recent History. M HKA, Antwerpen, 25 September 2020 - 25 April 2021.

Geen foto

> Ensemble: MONOCULTURE - ARTWORKS.

Geen foto

> Ensemble: NAZISM.