Continuous Transformation of the Form of a Child's Sled into that of Another

Rodney Graham

2000

Installatie, 20.5 x 14 x 2 cm.
Materials: Paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. M00027).

Dit werk van Rodney Graham is waarschijnlijk een van de goedkoopste werken in de collectie van het M HKA. Het bestaat uit een dia van een negentiende-eeuwse pronkslee en een postkaart.

De kunstenaar heeft beslist zijn werk ter beschikking te stellen van iedereen. Het kan worden aangekocht bij de Kunstverein in München voor slechts € 10. Voor dit bedrag krijg je een postkaart en een dia van de Prunkschlitten (pronkslee) van Ludwig II van Bavaria (1845-1886), die zich bevindt in het Marstallmuseum in het Schloss Nymphenburg in Duitsland. Op de postkaart staat vermeld hoe het kunstwerk gepresenteerd moet worden. Om het werk te realiseren moet men de dia van de pronkslee reproduceren tot tachtig exemplaren en deze moeten in een ronddraaiende diaprojector worden gezet. De projector moet geplaatst worden op een kinderslee en gericht worden op een witte muur zodat het beeld van de Prunkschlitten op de muur verschijnt.

Graham eigent zich hier (het beeld van) de pronkslee toe en transformeert het in een nieuw kunstwerk. Het klassiek aandoende element, de afbeelding van de pronkslee, wordt door Graham geannexeerd en ondergaat verschillende bewerkingen: de afbeelding wordt eindeloos herhaald en is ontdaan van haar oorspronkelijke context. De relatie tussen het kunstwerk en haar sociale context wordt onderzocht. De kunstenaar heeft een poging gedaan om de materiële en spirituele aspecten van het werk te verenigen. De kinderslee, een concreet feitelijk voorwerp, geeft aanleiding tot een directe ervaring en wordt vaak geassocieerd met een herinnering aan onze kindertijd. Vanuit dit gebeuren glijd je dan als het ware naar de afbeelding van de pronkslee, die haaks op deze ervaring staat en een compleet ander beeld van de werkelijkheid toont.

Events View all

Actors View all