M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Simulation, 2007-2014

Schilderij, 403 x 600 cm.

Tuymans luc simulation 2007 2014photom hka1

Collection: Courtesy François Pinault Foundation, Venice.

Luc Tuymans (°1958) brengt sinds 1980 figuratie terug in de schilderkunst. Een ingehouden schilderswijze, sterke stilering en filmische aanpak typeren zijn werk. De onderwerpen van de schilderijen herleiden bekende historische gebeurtenissen tot banale motieven, of omgekeerd: verheffen alledaagsheid tot universele hoogte. Tuymans hanteert echter ook andere media (edities, grafiek, film en polaroids) en is ook zelf actief als curator. Voor El Hotel Eléctrico brengt Tuymans een in situ-muurschildering en een aquarel. Gezamelijk presenteren deze componenten een nieuwe versie van Simulation (2007). Het werk maakt deel uit van een reeks schilderijen uit Forever: The Management of Magic.(http://www.davidzwirner.com/exhibition/forever-the-management-of-magic/page/3/) De hele serie thematiseert de utopische en artificiële architecturale werkelijkheid van Disney World.

Simulation is een veelzijdig werk gebaseerd op drie parameters. Vooreerst contextualiseert Tuymans het motief van de cirkel - deze geometrische figuur is prominent aanwezig in Disney’s architecturale visie op pretparken. Daarbij speelt een werk van Tommy Simoens een belangrijke rol. Simoens baseerde zich op een driedimensionale voorstudie van de film Where the Wild Things Are (John Lasseter, 1983). Tuymans startpunt is dus deels een werk van een andere kunstenaar. Ten derde ligt de nadruk bij Tuymans op het ontwikkelingsproces van beelden. Hij koppelt het filmisch proces aan de werking van de herinnering. Volgens Tuymans werkt een stopgezet beeld (een frame) in een film voor verstilling, terwijl de schilderkunst beweging schept vanuit de stilstand in een enkelvoudig beeld. Het hele proces van Simulation is vergelijkbaar met een wandeling doorheen verschillende media.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

800px luc tuymans 01

> Luc Tuymans.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.

Dsc 046y52

> Ensemble: Kamer 6 [Room 6].

Gerelateerde werken

Tommy simoens

>Tommy Simoens, [Untitled I] (WTWTA), 2006.Print, digital print, silver foil, 1000 x 750 mm.