M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Rorschach (Accidental I), 2005

Object, 1.9 x 219.9 x 236.2 cm.

Cornelia parker rorschach 2005  photo m hka

Collection: Courtesy Frith Street Gallery, London.

In het tentoongestelde werk Rorschach (Accidental I) zijn tweeënvijftig verzilverde objecten geplet onder een zware stoompers. Vervolgens wordt elk afgeplat stuk afzonderlijk opgehangen aan metalen draden in de museumruimte. In een formalistisch spel met de ruimte ontstaat er een hangend patroon. Niettemin blijven de vervormde voorwerpen (voornamelijk vaatwerk) duidelijk herkenbaar. Het kenmerkende denkbeeld van een ontbijt aan tafel in een hotel is niet ver af.

De titel verwijst naar de Rorschachtest, een psychologische proefneming waarmee met behulp van inktvlekken door associatieve perceptie een karakterstudie van een proefpersoon wordt opgesteld. Parker gebruikt deze verwijzing metaforisch en doelt vooral op de associatieve kracht in haar werk. Specifiek wordt in Notes for Rorschach (Accidental I) via de cartooneske geste van Parker een link gelegd tussen de verglijdende objectstatus in de museumruimte en de positionering van de toeschouwer.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Cornelia parker 313

> Cornelia Parker.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.

Zaalzicht photo m hka

> Ensemble: Kamer 2 [Room 2].