M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Between You and I, 2006

Installatie, 32:45 min., 1200 x 1000 x 1700 cm.

Dsc 0665

Collection: Courtesy Anthony McCall.

McCall's digitale animatie Between You and I presenteert langzaam verschuivende lichtstralen waarvan de fysische eigenschappen worden uitgelijnd. In een donkere, in rook gevulde kamer creëren projecties een illusie van ellipsen en golven die geleidelijk weggeveegd worden in de ruimte. In feite bestaat de installatie uit twee verticale, driedimensionale, meer-of-minder conische vormen gemaakt van geprojecteerd licht. Ze lijken statisch te zijn, maar veranderen geleidelijk aan. De gebruikte techniek (‘wipe’) dateert uit de periode van de klassieke narratieve cinema.

In deze geanimeerde lichtinstallatie is de kijkervaring zeer belangrijk is. De installatie staat opgesteld in de grootste “kamer” van het museum en geeft de bezoeker het gevoel te wandelen door een set van doorschijnende sluiers van licht. Als toeschouwer neem je actief deel aan het proces door je in en rond het geprojecteerde beeld te bewegen. Zo lijkt het alsof je zelf een performance opvoert.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Anthony 305x305 1

> Anthony McCall.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.

Zaalzicht photo m hka2

> Ensemble: Kamer 1 [Room 1].