M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Snow White doesn't live here anymore, 2010

Mixed Media, variable dimensions.

Javier tellez snow white doesn't live here anymore  2010

Collection: Courtesy Javier Téllez & Galerie Peter Kilchmann, Zürich.

El Hotel Eléctrico toont van Téllez een installatie bestaande uit acht gemaskerde lampen met de sprekende titel Snow White doens’t live here anymore (2010). Dit roept uiteraard meteen associaties op, maar ook vragen. Sneeuwwitje is verdwenen, de zeven dwergen blijven over, maar wie is dan lamp nummer acht? En waarom dragen ze een bivakmuts? De bivakmuts, of ruimer het masker, is een element dat vaak terugkeert in Téllez’ werken en filminstallaties, bijvoorbeeld in de video La Batalla de Mexico (2004), waarin een fictieve militant-patiënt met bivakmuts een psychiatrisch ziekenhuis inneemt in Mexico-Stad.

In Snow White doesn’t live here Anymore laat Téllez een symbool van huiselijke gezelligheid, de sfeerlamp, omslaan in het omgekeerde: een bezield, maar eerder boosaardig, animistisch object dat tot leven komt. Terwijl in Disney-films de nare kant van de traditionele sprookjes systematisch van een vergoelijkend laagje suiker wordt voorzien, provoceert Téllez juist liever door van de dwergen potentiële rovers te maken. In plaats van een geruststellend licht op de omgeving te schijnen, lijkt deze antropomorfe beeldengroep eerder angst te willen inboezemen.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Javiertellez %282%29

> Javier Téllez.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.

Dsc 046y52

> Ensemble: Kamer 6 [Room 6].