M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Floats, 1965-2009

Installatie, variable dimensions.

Tank   photo marc domage ©image: Patrick Domage

Collection: Courtesy gb agency, Paris.

Op het eerste gezicht lijken de sculpturen van Breer niets meer dan objecten op de grond, minimalistische sculpturen, vrij heterogeen van vorm en grootte. Een ongeïnformeerde en haastige kijker zal niets anders zien. Degenen die zichzelf voldoende tijd geven om te zien, zullen echter merken dat de beelden heel langzaam, in rechte lijnen, dwars door de ruimte bewegen. Wanneer ze een obstakel tegenkomen, stoppen ze en veranderen van richting, zoals slakken of andere weekdieren, waarmee ze hun trage bewegingen en schijnbare autonomie delen.

Net zoals zijn films, hebben de sculpturen een speelse, onvoorspelbare kwaliteit. Breers eerste Floats dateren uit de jaren 1960, in de jaren 1990 liet hij ze herleven. Platte gekleurde vormen bewegen langzaam over zwarte asfalt of de grijze vloeren van musea en galeries. Gewichtloos glijden ze in een vloeiende bewegingen door de ruimte. En net zoals ze dat deden in de jaren 1960 verstoren de Floats ook nu nog de gemeten orde van tentoonstellingen en brengen ze bezoekers in verwarring.

“Now really the point of my pieces is that they travel. They move around the space by themselves.” zegt Breer. Als toeschouwer word je hun medereiziger, je volgt de richting van hun reis en wordt er mee uitvoerder van.

Toevoegen aan je lijst

Media

Tank   photo marc domage

>Tank, 1966

Porcupine   photo aure%c2%a6%c3%bclien mole

>Porcupine, 1967

Column   photo aure%c2%a6%c3%bclien mole

>Column, 1967

Switz   photo aure%c2%a6%c3%bclien mole

>Switz, 1965

Float 1972   phot aure%c2%a6%c3%bclien mole

>Float, 1972

Floating wall   photo marc domage

>Floating Wall, 2009

Robert breer panorama 1 2005 photo  m hka

>Panorama 1: 2005

Slice   photo aure%c2%a6%c3%bclien mole

>Slice, 2008

Dsc 0416

>Float, 1972

Kunstenaar

Robert breer with floats 1966 photo peter moore courtesy the artist 915x725

> Robert Breer.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.