W Polowie Puste

Lukasz Gorczyca Oskar DawickiLukasz Ronduda

2013

Boek, 21 cm x 14 cm, 333 p, language: Polish, publisher: Art Stations Foundation by Grazyna Kulczyk, ISBN: 978-83-927804-7-2.
Materials: ink, paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2025/987).

Literaire synopsis

W Polowie Puste is een literair, kritisch en artistiek experiment dat draait rond het leven en werk van de uitzonderlijke Poolse kunstenaar Oskar Dawicki. De auteurs zijn Łukasz Gorczyca, stichter van de Raster Gallery in Warschau; Łukasz Ronduda, curator van het Museum of Modern Art in Warschau; en Oskar Dawicki zelf, beeldend kunstenaar. In plaats van de gewoonlijke monografie over het werk van de kunstenaar, maakten ze een roman als een soort van rollenspel, met de waarde van een researchproject. Het verhaal is gebaseerd op motieven uit het leven en werk van Dawicki, terwijl op de achtergrond een ruimer historisch drama speelt. Aan de hand van veelvuldige en uitgebreide voetnoten creëren de auteurs een meta-verhaal vol beschrijvingen van de feitelijke historische en aristiek-kritische context. In dit boek onthult de geschiedenis van recente kunst zijn literaire karakter en zijn kracht voor mythevorming.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

Toen de auteurs besloten om een boek te wijden aan Oskar Dawicki, beseften zij al snel dat een conventionele monografie zijn subversieve kunstpraktijk niet adequaat zou weergeven. Het zou gewoon alweer zo’n typische institutionele inbeslagname zijn van een rebel: alweer een radicale artiest verloren. In de plaats daarvan begaven ze zich aan een creatief experiment: een roman over Oskar Dawicki, geschreven door Łukasz Ronduda – een kunstwetenschapper en curator die lange tijd met de kunstenaar werkte – en Łukasz Gorczyca, Dawicki’s galleriehouder. Het is ook een test van de nieuwe definitie van de scheiding tussen arbeid en artistieke productie. Radicaal nemen de auteurs de veilige afstand tussen kunstenaar, curator en galeriehouder weg, om zo een nieuw model van relaties te bouwen binnen het systeem van artistieke productie. Er treedt een vervaging op van de traditioneel duidelijke scheiding tussen de kringen van creativiteit en kritische reflectie, creatie en promotie, economische productie en consumptie. Dit nieuwe model, dat elementen van fictie en fantasie activeert, is een poging om een alternatief te vinden voor de alsmaar meer verkoopsgerichte en pragmatische strategie die dominant is in de hedendaagse kunst en cultuur. W Polowie Puste maakt deel uit van een ruimer project met als centraal onderdeel een langspeelfilm (in productie) waarin Dawicki zichzelf speelt. Dat project, “Performer”, werd eerder vertoond in Art Stations Foundation (Poznan). “Performer” verenigt kunst, film en literatuur en vertelt een verhaal met Dawicki als een fictief personage. De expositie toonde de filmset en een cinema waar bezoekers filmfragmenten konden bekijken.

Novel's website

Events View all

Ensembles View all

Actors View all