M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

R 61-4, 1961

Mixed Media, 99 x 81 x 4 cm.

©image: Caldic Collection

Collection: Caldic Collection, Wassenaar.

Jan Schoonhoven (1914-1994) maakt vanaf 1955 monochrome reliëfs waarin hij karton en papier-maché verwerkt. De aanvankelijk onregelmatige, bijna organische structuren worden rond 1960 strakker geordend. Het patroon van de reliëfs herinnert aan letterkasten. Ze zijn ook uitsluitend in het wit uitgevoerd. Schoonhoven richt in 1960 met Armando, Henderikse en Peeters de Nul-groep op. Ze willen afstand nemen van de grote gebaren van de informele kunst met emotieloze werken die naadloos aansluiten bij de nieuwe, nuchtere tijd. Schoonhoven schrijft in 1964: ‘Doel is op onpersoonlijke wijze de werkelijkheid te funderen als kunst.’ De reliëfs van Schoonhoven zijn intussen even ‘iconisch’ geworden als de ingesneden doeken van Fontana of de ‘achromes’ van Manzoni.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

> Jan J. Schoonhoven.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: LATT: new art in Antwerp 1958-1962 #5 but vision itself. M HKA, Antwerpen, 07 December 2012 - 10 February 2013.