M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Crazy House: Further Adventures in Chicago

Boek, Dimensions, publisher and ISBN N/A, 8000 p, Language: English.

Collection: Collection M HKA, Antwerp.

Literaire synopsis

''Het verhaal speelt zich af in het Chicago van Dargers jeugd, in de buurt rond Adams Street en Halsted waar hij als kind met zijn vader woonde. Vreemd genoeg vangt het aan in september van 1911, exact hetzelfde jaar waarin de gebeurtenissen plaatsvinden van In the Realms of the Unreal. De Vivian-meisjes, nog steeds prinsessen van Abbiennia, studeren in Chicago aan de vroegere basisschool van Darger. Ze wonen de dienst bij in de Saint-Patrickskerk en wonen in een appartement op Halsted 201, net om de hoek van Dargers vroegere huis. Enigszins merkwaardig is dat ze in armoede leven en extreem slecht behandeld worden. Hun status als goddelijke voorbeelden van katholieke moraal krijgt extra kracht in dit verhaal, terwijl de problemen die ze tegenkomen nieuwe extremen van menselijke en duivelse immoraliteit met zich meebrengen. Dit boek is zo radicaal, in zijn nadruk op geweld en perverse seksualiteit, dat het ons voor een ernstig probleem stelt.'' - John M. MacGregor

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

''Het werd pas vrij laat in de studie van Dargers kamer en zijn chaotische, ongeorganiseerde inhoud ontdekt dat hij bezig is geweest met het schrijven van een vervolg op In the Realms of the Unreal. De ontdekking liet zo lang op zich wachten omdat de stapel losse papieren en schoolschriftjes geen titelbladzijde hadden. Pas na een zorgvuldige studie van de vijftien delen van het handgeschreven manuscript werd duidelijk dat we te maken hadden met een afzonderlijke creatie, een verhaal dat de verdere avonturen van de Vivian-meisjes beschrijft, niet in ‘the Realms of the Unreal’, maar in Chicago. Dit afzonderlijke werk van zo’n 8.000 bladzijden kreeg dus een tijdelijke eigen titel, Further Adventures in Chicago: Crazy House. Na het afwerken van The Realms voelde Darger zich niet bij machte om een einde te maken aan zijn lange en intense betrokkenheid bij de Vivian-meisjes en hun vrienden. Het is niet bekend wanneer hij zijn werk aan The Realms beëindigde. Wat wel zeker is, is dat de schepping van het vervolg aanving in 1939.'' - Jon M. MacGregor

Authorship: Artist Author.

Creative Strategy: Artworks Cite Novel.

Genre: Adventures, Horror.

Publishing: Unpublished.

Theme: Childhood, Death, Perverse Sexuality, Religion, Violence.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Henry darger

> Henry Joseph Darger.

Tentoonstellingen & Ensembles

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.

Gerelateerde werken

Geen foto

>Henry Joseph Darger, The Story of the Vivian Girls, in What is known as the Realms of the Unreal, of the Glandeco-Angelinnian War Storm, Caused by the Child Slave Rebellion.Book, ink, paper, Dimensions, publisher and ISBN N/A, 15145 p, Language: English.