Penetrant

De keyzer raoul untitled 1995 bk 6961 ephotoclinckx

Raoul De Keyser

1995

Schilderij, 180 x 120 cm.
Materials: oil, canvas

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK6961_E).

Raoul De Keyser begint onder invloed van zijn leermeester Roger Raveel in 1963 te schilderen. Aanvankelijk vertrekt hij van concrete gebruiksvoorwerpen en dingen uit zijn directe omgeving die hij sterk vereenvoudigd op doek zet. Vanaf de jaren zeventig wordt zijn werk abstracter. Een concreet gegeven blijft aanwezig, maar de voorstelling wordt minder herkenbaar en maakt plaats voor kleurvlakken met lineaire elementen. In de jaren tachtig en negentig verdwijnt de figuratie meer en meer in de soberheid van verflagen.

Het werk Penetrant dateert uit de jaren negentig. Op dat moment was de schilder al een aantal jaar bezig met onderzoek naar het schilderen zelf en naar de mogelijkheden van materialen in die context. De creativiteit komt voort uit de praktische confrontaties met de materiële middelen van het medium zelf. Elk werk vormt voor de schilder een onderzoek naar de drager, de verfsoort en de textuur. De schilder lijkt kleuren, materialen, vormen en verfstreek al dan niet in onderlinge relatie te testen op hun ruimtelijke mogelijkheden. Niet het zuiver tonen lijkt hem te interesseren, wel een langdurig proces van verhullen waarbij hij beetje bij beetje, uiterst traag, dingen prijsgeeft.

De titel van het werk Penetrant verwijst naar een vloeistof die wordt toegevoegd aan een materiaal dat een deklaag moet vormen, zodat het beter in het oppervlak doordringt. De kunstenaar onderzoekt in dit werk dus de kwaliteit van de deklaag. 

Events View all

Ensembles View all

Actors View all