Heartways - The Exploits of Genny O

Erin Cosgrove Rita McBride

2004

Boek, 11.7 x 17.3 cm, 155 p, language: English, publisher: Vancouver/New York: Arsenaladvance (Arsenal Pulp Press)/Whitney Museum of American Art/Printed Matter, Inc, ISBN: 1551521601.
Materials: ink, paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/829).

Literaire synopsis

Een sexy kunstenares is de protagonist van dertien scenario’s in een setting van luchthavens en treinstations. Haar doel is verleiden en verleid worden temidden van haar kunst. De belangrijkste cliché’s van de kunstmarkt van de jaren 90 worden aangeraakt dankzij de combinatie van softcore-pornografie, nomadische mobiliteit en kunst die gemakkelijk door het publiek wordt gevat. Heartways is het gezwollen, innemende verhaal van Genny O, een onschuldige jongedame die gedoemd is tot eeuwige maagdelijkheid. Ondanks alle inspanningen tot het tegendeel, is elke ontmaagding haar eerste keer. Met zowel drama als humor zien we hoe Genny O zoekt wat haar tekortkomt in de armen van haar kunstenaarsvoorwerp van verlangen. Heartways is het geesteskind van de internationaal gerenommeerde kunstenares Rita McBride. Verderbouwend op de romanvorm werden de hoofdstukken geschreven door telkens andere medewerkers (John Baldessari, Erin Cosgrove, Douglas Coupland, Fabio, Michele Hierholzer, Rita McBride, Jennifer Nelson, Cate Rimmer, Joe Scanlan, Kimberly Sexton, Kathy Slade and Michael Turner), die romantische tableaus creëren die simultaan binnen en buiten de literaire conventies werken. Dit boek is het eerste in een geplande reeks van vier volumes, met elk boek gestoeld op een specifiek genre en gebruikmakend van een collectieve structuur.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

De roman Heartways dient ook als tentoonstellingscatalogus bij Naked Came the Stranger, Rita McBrides tentoonstelling in het Kunstmuseum Lichtenstein. Daarom vermeldt elk hoofdstuk enkele specifieke kunstwerken. Het resultaat is een grappig, tragisch en scherp portret van verlangen, fantasie en frustratie in de internationale kunstwereld. Elke auteur werd met een uitnodigingsbrief gevraagd om te overwegen om te schrijven als Gina Ashcraft, de fictionele kunstenares van plaatsgebonden installaties. Er werd de auteurs gevraagd om vanuit de ik-persoon te schrijven, om elk hoofdstuk te beginnen en te beëindigen met een komen en gaan van locatie, en om seks in te voegen. De titel van de tentoonstelling, Naked Came the Stranger, komt van een extreem succesvolle softcore-roman door een een anonieme groep journalisten aan het eind van de jaren 60.

Novel's website

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all