M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Fèlix Bermeu - Vida Soterrada (Fèlix Bermeu - A Hidden Life), 2004

Boek, 22 x 14.2 cm, 327 p, language: Spanish, publisher: Ajuntament de Terrassa-Hangar, ISBN: 8H-86838-03-7.

Artistnovel 011 ©M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/771).

Literaire synopsis Dit boek onthult het fascinerende leven van Fèlix Bermeu (1901-1977), een onorthodoxe auteur van belangrijke werken, vooral in de wereld van de cinema. Hij werd geboren in het Spaanse Terrasa en was een tijdgenoot van de schrijvers die Spanjes ‘Generatie van 1927’ uitmaakten. Bermeu was actief in de bloeiende Duitse pre-nazi-filmindustrie en verbroederde met de grote namen van de internationale avant-garde. De Spaanse Burgeroorlog dwong hem tot ballingschap, en hij vertrok naar de Carraïben, waar hij in de ban raakte van de bolero en zich liet verleiden door danstradities met Afrikaanse roots. De laatste dertig jaar van zijn leven bracht hij in New York door, waar hij het monumentale archief samenstelde dat de basis voor dit boek vormt. Paco Cao stelde voor om de biografie van het hierboven gesitueerde fctieve personage neer te schrijven, te ontwerpen en uit te geven als deel van het openbare kunstproject *Open Processes*. Het boek is gebaseerd op historisch onderzoek naar de stad Terrassa (Catalonië, Spanje). Om het personage te creëren maakte de kunstenaar niet alleen gebruik van geschreven bronnen, maar ook van foto’s uit een lokaal archief (Arxiu Tobella). Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar ‘Fèlix Bermeu. Een verborgen leven’ betekent een nieuwe richting voor het werk van zijn auteur – een deur die een cyclus van narratieve verkenningen opent waarin historische feiten en fictie samenkomen. De film *Dance Poison* (71 min.), die werd gemaakt tussen 2006 en 2009, kort na de publicatie van het boek, volgt hetzelfde patroon als het boek door ook de grenzen te vervagen tussen fictie en werkelijkheid. Tegelijk verkent het een onderwerp dat gedeeltelijk aan bod kwam in de biografie van Fèlix Bermeu: de Caraïbische danstradities met Afrikaanse invloeden. Het boek is ook verbonden aan voorgaande werken. Als onderdeel van de boekpresentatie aan het Cervantes Institute in New York werd een wedstrijd opgezet. Het publiek werd gevraagd om een eenvoudige vragenlijst in te vullen over het leven van Fèlix Bermeu. De vragenlijst was zo opgesteld dat alle deelnemers evenveel kans maakten om te winnen, ook als ze helemaal niets over Bermeu wisten. De prijs was een reis naar de regio in Catalonië waar Bermeu zijn jeugdjaren doorbracht. De wedstrijd moet worden beschouwd als een gevolg van het boek, maar is verbonden met een reeks wedstrijden die de kunstenaar al eerder op touw zette. Tussen 2001 en 2004 organiseerde Paco Cao een reeks lookalike-wedstrijden waarvoor de kunstenaar portretten uit de 17de eeuw digitaal opnieuw tot stand bracht. De uiteindelijke beelden werden gebruikt voor reclamecampagnes om mensen te vinden die wilden meedoen aan deze lookalike-wedstrijden, met een theaterstuk als hoogtepunt. Winnaars kregen een reis cadeau naar het thuisland van de schilder en geportretteerde van het originele portret. [Novel website](http://www.pacocao.com/felix-bermeu_a-hidden-life.html)

Toevoegen aan je lijst

Media

Artistnovel 011

>

01. pacocao poster front felix bermeu the contest trip

>Poster ter ere van de winnaar van de wedstrijd "Fèlix Bermeu. A Hidden Life", (Voorzijde). Vorm gegeven door Paco Cao, 2005. 83 cm x 60 cm. In opdracht van Ajuntament de Terrassa-Hangar.

02. pacocao poster back felix bermeu the contest trip

>

03. pacocao dance poison the film

>

04. pacocao dance poison the film

>

05. pacocao dance poison the exhibition

>

Kunstenaar

Pacocao

> Paco Cao.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.