Falling into Place

Heather & Ivan Morison

2009

Boek, 21.4 x 15.6 cm, 142 p, language: English, publisher: London/Bristol: Book Works/Situations, University of the West of England, ISBN: 978 1 906012 09 0.
Materials: ink, paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/832).

Literaire synopsis

Falling into Place vertelt over een wereld na een niet nader omschreven maar impactvolle gebeurtenis die de mensen in chaos heeft gestort en ervoor heeft gezorgd dat de overlevers moeten herbekijken hoe ze voortaan gaan verderleven. Met een dystopische, scherpe wake-up call biedt deze omvangrijke novelle een uitzonderlijk inzicht in een rijke en intrigerende artistieke praktijk.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

Heather en Ivan Morison deden met hun recente werken onderzoek naar de waarde van schuilplaats en vluchtvoertuig – dingen waarmee je je fysiek of mentaal kunt verplaatsen van het hier en nu en die helpen om een toekomstige ramp te vermijden of er bescherming tegen bieden. De film Dark Star (2006) en de houten structuren Pleasure Island en Fantasy Island (2007) namen als vertrekpunt de Amerikaanse huis-op-vrachtwagen-beweging van de jaren 1960 en 1970, en de handgemaakte toevluchtsoorden van de ‘back-to-the-land’-beweging van diezelfde periode. Die interesses komen verder tot uiting in een reeks van nieuwe sculpturen en schuilplaatsen in opdracht. Falling into Place zet hun verkenningstocht en onderzoek in autarkische culturen voort. Het boek brengt veel elementen van de research van de onderzoekers samen met sketches en tekeningen, met een verhaal dat deels sciencefiction is, deels geschiedenis, deels autobiografie en deels sprookje.

Novel's website

Events View all

Ensembles View all

Actors View all