M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Bubble Entendre, 2009

Boek, 19.5 x 13.1 cm, 119 p, language: English, publisher: Bookworks, London, ISBN: 9781906012120.

©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/772).

Literaire synopsis De roman *Bubble Entendre* is door de douane van de VS in 2010 in beslag genomen onder het voorwendsel dat die een handleiding voor terrorisme zou zijn. De onderwerpen die de roman over de nationale grenzen heen zou kunnen smokkelen omhelsen een aantal instabiele en volatiele ideeën die werden gerecupereerd van de bladzijden van de recente post-moderne tijd, om een dementie-oorlog te voeren tegen de staatslogica. Wonderbaarlijk genoeg hebben de douaniers van de VS een gevoelige smaak in subversieve en anti-regeringsactiviteiten. Het boek is mogelijk een trilogie van novelles die terugspoelt naar een olympische veldslag die nooit heeft plaatsgevonden en een reeks verhalen geworteld in de ‘pharmakon’ en de gloeiende sintels van een literair corpus dat buiten de tijd staat en uitzonderlijk is in zijn affiniteit met de lichtheid van woorden in de duisternis van de dag. Het is een boek vol lacunes en eclipsen dat dertig jaar overspant en minstens drie auteurs nodig had – die overigens allemaal omkwamen bij het maken van de fictie. 1. Een terroristische veldslag in Claridge’s in 2012 vervangt de Olympische Spelen als apocalyptisch tv-spektakel. Een ‘en suite’-roman is opgezet rond een reeks figuren die voor de toekijkende wereld gedwongen worden te strippen en op te treden als pornosterren. 2. Hard-boiled noir meets klassieke Franse theorie wanneer een zombie-schrijver de uiterste grenzen van postmoderne fictie overstijgt. Het overtrokken verhaal raast van arthouse tot grindhouse en weer terug. 3. Een waanzinnige, onofficiële, fictieve update van Derrida’s De la grammatologie. Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar De roman *Bubble Entendre* functioneert als een satelliet die data verzamelt van de culturele werelden waarin Mark Waugh als curator en kunstenaar een hele resem kunstwerken heeft geplaatst, van performance tot film en installatie. Het boek is het meest complete archief van deze activiteiten, maar dompelt deze geschiedenis onder in de fragmentatie van een corpus. Terwijl veel van zijn kunstwerken efemeer zijn, is het boek blijvend en daarom op zichzelf een metafoor voor de plaats waarin het corpus werkt en een hele catalogus aan onvrijwillige spasmes produceert, als een gehangene of als sashimi-inktvis. [Novel website](http://www.deathgumbubbleyum.com)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

> Mark Waugh.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

> Ensemble: The Artist's Novel.