M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

All Books, 2009

Boek, 21.5 x 14.1 cm, 241 p, language: English, publisher: Book Works, London, ISBN: 978 1 906012 17 5.

Artistnovel 003 ©M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2021/420).

Literaire synopsis Dit is de eerste collectie van de belangrijkste fictie van Liam Gilick: *McNamara Papers*, *Ibuka*, *Discussion Island/Big Conference Centre*, *The Winter School*, *Erasmus is Late* en *Literally No Place*. Die teksten presenteren en bespreken geschiedenis en de utopiën en alternatieve visie’s op de samenleving van schrijvers, regisseurs, filosofen en wetenschappers, vaak aan de hand van de gefictionaliseerde stemmen van tweederangsfiguren uit de geschiedenis. De grenzen van fictie en kritisch betoog worden overschreden, en ideeën worden verkend in een niet-lineaire discursieve vorm met open einde. De structuur van de tekst spiegelt het structureren van de voorgestelde ideeën. In elk van die teksten verkent Gillick complexe, tegenstrijdige historische momenten en de ideologieën erachter. Hij denkt na over hoe overtollige utopische elementen uit het verleden de hedendaagse samenleving verder blijven vormgeven en impulsen blijven in speculaties over onze post-utopische toekomst. Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar “De laatste vijftien jaar heeft de Britse kunstenaar Liam Gillick parallellen geschapen tussen zijn eigen tentoonstellingen en zijn teksten. Veel van zijn tentoonstellingen liepen tegelijk met de publicatie van een boek. De boeken worden vaak opgenomen in de installaties, tesamen met kleurpanelen, tekstsculpturen, architecturale structuren, video’s en ontwerpen. Die parallellen lijken een zelfbewuste artistieke opzet en behoren tot de kern van zijn artistieke productie. De boeken zijn niet louter extra materiaal of uitstapjes in een totaal ander creatief domein. Aan de andere kant kunnen we Gillicks tentoonstellingen niet zomaar herleiden tot zijn installaties. Zelfs als de kunstwerken of boeken kunnen worden bekeken als afzonderlijke werken, dan nog lijkt het een eerder bedrieglijke benadering om Gillicks artistieke creatie’s af te zonderen, of om de structuur van het geheel te onderschatten. Het lijkt er eerder op dat de parallellen tussen de teksten en de beelden de structuur van zijn werk vormt. Hij lokt uit om te zoeken naar dialoog tussen zijn installaties, romans, scripts en essays.” - Ernesto Menéndez-Conde [Novel website](https://www.bookworks.org.uk/node/146)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Img liam gillick 141622732989

> Liam Gillick.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.