M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Malmédy, 1990-1991

Tekening, 415 x 285 mm.

©image: Syb'l. S. - Pictures

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK5915).

In totaal bestaat de reeks Malmédy uit 121 penseeltekeningen. Het M HKA heeft er vier van in zijn collectie. De titel van de reeks verwijst naar het Malmédy Bond papier waarop De Keyser de tekeningen schilderde. Samen tonen ze een verzameling van verschillende tekens en motieven. Kenmerkend voor deze reeks is het gebruik van inktzwarte waterverf, die slechts sporadisch witte vormen uitspaart. De vorm en aanwezigheid van de witte kleur varieert per tekening. De verftoetsen verschillen ook in grootte en vorm. De ene tekening toont langwerpige verfstroken die dun uitlopen, op een andere zijn ze dan weer klein en dik aangebracht. Op deze manier bespeelt de kunstenaar de ruimte van het papier, hij ordent ze en geeft ze een functie. De vier tekeningen in de collectie van het M HKA zijn opgebouwd uit kleurvlakken die associaties oproepen met de natuur. Het lijken sneeuwlandschappen met sporen in de sneeuw [of eerder het negatief ervan] met hier en daar een afdruk van een menselijke voet, hoewel de vormen eerder dierlijk of zelfs amorf lijken. De tekeningen lijken wel voorafbeeldingen. Ze vertrekken vanuit een plaats, die bedeesd een onderwerp laat zien. Ze zijn bescheiden, maar tastbaar aanwezig en vragen aandacht voor wat ze verzwijgen.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

> Raoul De Keyser.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Ensemble: NUCLEUS.

Gerelateerde werken

>Raoul De Keyser, Malmédy, 1990-1991.Drawing, ink, paper, 415 x 285 mm.

>Raoul De Keyser, Malmédy, 1990-1991.Drawing, ink, paper, 415 x 285 mm.

>Raoul De Keyser, Malmédy, 1990-1991.Drawing, ink, paper, 415 x 285 mm.