M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

L'école des pickpockets [The School for Pickpockets], 2000

Video, 00:52:00.

©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK007564).

Sven Augustijnen toont in L’Ecole des pickpockets hoe twee ervaren, professionele zakkenrollers een aspirant-zakkenroller na enkele uren opleiding in een besloten repetitieruimte, een fictief trainingscentrum voor zakkenrollers, tot een beloftevol talent omvormen. De leerling wordt stapsgewijs ingewijd in het métier waarbij de verschillende kunstgrepen worden gedemonstreerd en geoefend. Eerst wordt er geoefend op een pop, daarna op bereidwillige vrijwilligers, lukraak van de straat geplukt. Sven Augustijnen doet de toeschouwer wankelen in een verhalende constructie die het midden houdt tussen realiteit en fictie, tussen een educatief opgezette human interest reportage over zakkenrollers en een fictieve film. Het is als toeschouwer onmogelijk om onderscheid te maken tussen feit en fictie. L’Ecole des pickpockets werd gemaakt in het kader van Brussel 2000, culturele hoofdstad van Europa. Kunstenaars infiltreerden in deze context met werk in de ondergrondse tramverbinding die het Noord- met het Zuidstation in Brussel verbindt.

Toevoegen aan je lijst

Media

>Videostill

>Videostill

>Videostill

Kunstenaar

> Sven Augustijnen.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Ensemble: NUCLEUS.

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Geen foto

> Ensemble: Action in the Extreme.