M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Zonder titel (Gods Voet) [Untitled (God's Foot)], 1985

, 200 x 160 cm.

Swennen  walter  zonder titel  1982 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK005123).

Walter Swennen is een 'Einzelgänger' die moeilijk in een picturaal hokje onder te brengen is. Onafhankelijk van wisselende stromingen en tendensen heeft hij zijn eigen positie geformuleerd door een eigenzinnige benadering van de schilderkunst. De vraag 'wat nog te schilderen vandaag' beantwoordt hij met de introductie van een nieuwe 'populaire' iconografie... Door figuratieve iconografische elementen, meestal opvallend tweedimensionaal en lineair geschilder, te combineren met abstracte ondergronden ingevuld met monochrome kleurvelden, drippings of rastermotieven onderzoekt Swennen ook enkele fundamentele problemen uit de schilderkunst: ruimte-suggestie op een plat vlak, voor - en achtergrond, mimesis ... Het dilemma van figuratie en abstractie zat hem een tijdlang dwars maar hij formuleerde voor zichzelf als volgt waarom dit een vals probleem bleek: "Een schilderij is altijd de afbeelding van een schilderij". (LDW, 1994)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Muhka lizene 270 2

> Walter Swennen.

Tentoonstellingen & Ensembles

Geen foto

> Tentoonstelling: Museum in Motion - Walter Swennen. M HKA, Antwerp, 16 September 2022 - 08 January 2023.

Image 281

> Tentoonstelling: The collection II – Winter 2002. M HKA, Antwerpen, 23 November 2002 - 09 February 2003.

Geen foto

> Ensemble: An Architecture for Art - Walter Swennen.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: The Hat or the Rose, the Common Place.

Gerelateerde werken

Swennenuntitled1985

>Walter Swennen, Zonder titel (Souvenir) [Untitled (Souvenir)], 1982.Leaflet, oil paint, paper, canvas, 231 x 150 cm.