M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Catherine Opie

Portraits: Chloe / James / Pig Pen , 1993-1997

Fotografie

 wim5104 © Photo: Wim Van Eesbeek

Collection: Courtesy the artist, Regen Projects, Los Angeles en Thomas Dane Gallery.

De fotografie van Catherine Opie uit de jaren 1990 past binnen de traditie van de Europese renaissance- en barokschilderkunst. Haar onderwerpen worden vaak centraal geplaatst, met direct licht en kleurrijke achtergronden. Haar reeks Portraits (1993-1997) behoort tot haar bekendste werken. Daarin worden leden van queer-gemeenschappen in Los Angeles en San Francisco geportretteerd, zoals drag kings, crossdressers en vrouw-naar-man-transseksuelen. De werken werden gemaakt tijdens het tijdperk van de 'cultuuroorlogen' van de late jaren 1990 in de VS, die de samenleving polariseerden tussen 'progressieven' en 'conservatieven' rond belangrijke sociaal-politieke onderwerpen – waaronder abortusrechten, religie, seksuele vrijheid, censuur, wapens, eigendom en privacy – en langs ideologische lijnen. De portretten van Opie hebben zichtbaarheid gegeven aan individuen en gemeenschappen die van oudsher in de samenleving worden gemarginaliseerd. Dankzij de identiteitspolitiek heeft esthetiek en politiek een plaats gekregen binnen het burgerlijk discours. Met name de beeldende kunst heeft hier een leidende rol gespeeld, wat aantoont dat visuele cultuur invloedrijk kan zijn in debatten rond samenleving en gelijkheid.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Geen foto

Catherine Opie.

Tentoonstellingen & Ensembles

Monoculture heroitem background2

> Tentoonstelling: MONOCULTURE | A Recent History. M HKA, Antwerpen, 25 September 2020 - 25 April 2021.

Geen foto

> Ensemble: MONOCULTURE - CULTURE WARS.

Geen foto

> Ensemble: MONOCULTURE - ARTWORKS.