M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Sille Storihle

The Stonewall Nation, 2014

Video

┬ęSille Storihle

Sille Storihle maakt experimentele video's en documentaires die ideologisch geladen historische verhalen verbinden met kwesties als burgerschap, gender en seksualiteit. De video The Stonewall Nation is een re-enactment van een interview met homoactivist Don Jackson, uitgevoerd door acteur Michael Kearns. Nadat hij het homomanifest van Carl Wittman had gelezen, wilde Jackson in 1970 een separatistische homogemeenschap oprichten in het Californische Alpine County. Aangezien de provincie slechts 367 geregistreerde kiezers telde, kreeg Jackson het volgende idee: als hij 368 leden van de homogemeenschap zou kunnen overhalen om naar Alpine County te verhuizen, dan zouden ze een politieke meerderheid verkrijgen, en konden ze hopen dat de bestaande bewoners zouden verhuizen. Jackson stelde zich een 'homo-regering' voor, “een homo-ambtenarij [...] 's werelds eerste homo-universiteit, gedeeltelijk betaald door de staat [...] 's werelds eerste museum voor homokunsten, wetenschappen en geschiedenis [en een] gratis gezondheidsdienst en ziekenhuis op county-niveau [...].” Toch is de gemeenschap er uiteindelijk nooit gekomen, als gevolg van lokale oppositie en onvoldoende steun van de LGBT-gemeenschap. Storihle stelt de ideologische redenering achter deze beweging in vraag: enerzijds toont hij het verlangen naar een communautair beloofd land dat seksuele vrijheid toelaat, maar anderzijds laat hij zien dat de beweging doordrongen is van een identitaire een kolonialistische visie, om namelijk een exclusieve homokolonie te forceren. The Stonewall Nation maakt deel uit van Storihle's breder project ONE MAN SHOW, dat put uit archiefmateriaal van de ONE National Gay & Lesbian Archives in Californië. De kunstenaar onderzoekt het politieke aspect van archiefdocumenten en probeert zoveel mogelijk de focus te leggen op de homoseksuele blanke man als centrale figuur in de queergeschiedenis.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Geen foto

Sille Storihle.

Sille Storihle makes experimental videos and documentaries that consider ideologically loaded historical narratives in relation to questions of citizenship,

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: MONOCULTURE | A Recent History. M HKA, Antwerpen, 25 September 2020 - 25 April 2021.

Geen foto

> Ensemble: MONOCULTURE - ARTWORKS.

Geen foto

> Ensemble: NATION.