Zonder titel

Dsc 7403

Augustin Lesage

1952

Poëzie, 120 x 91 cm.
Materials: oil on canvas

Collection: Collectie LaM, Lille Métropole musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut, Villeneuve d'Ascq.

De mijnwerker Augustin Lesage geldt ongetwijfeld als één van de belangrijkste figuren binnen de outsiderkunst. Net zoals vele anderen raakte Lesage geboeid door het Spiritisme, dat in Frankrijk grote opgang maakte. Hij las de Spiritistische boeken van Léon Denis en woonde regelmatig seances bij. Lesage zegt dat stemmen (onder meer de stem van zijn vroeg overleden zusje, Marie) hem ertoe brachten om te schilderen. Vanaf 1952 geniet Lesage erkenning, kan hij het werken in de mijnen vaarwel zeggen en zich geheel wijden aan de schilderkunst.

Lesage produceerde een verbazingwekkende hoeveelheid uiterst nauwkeurige schilderijen. Zijn werken bezitten, mede door hun formaat, een sterke monumentaliteit. Karakteristiek is de symmetrische opbouw ten opzichte van de verticale as; geometrische vormen op horizontale lijnen doen soms aan hallucinerende maskers denken.

De kunstenaars grenzeloze fascinatie voor de Oud Egyptische iconografie kneedt zijn creatieve impuls tot een subjectieve beeldtaal, waarbij hij regelmatig religieuze symbolen uit verscheidene culturen laat versmelten. Bijzonder in zijn latere werken is dat er gezichten in een amandelvormig kader verschijnen. In het werk dat hier hangt, zijn deze laatste kenmerken zichtbaar. Het is overigens het laatste kunstwerk dat Lesage ooit gemaakt heeft.

Events View all

Ensembles View all