M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ohne Titel, 1966

Sculptuur

Lohaus  bernd  ohne titel 1966 photo m hkacc ©photo: M HKA, Antwerp

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Donated by Isi Fiszman (Inv. no. S0576_01).

De aantrekkingskracht en de dynamiek van water en meer bepaald rivieren – de Rijn in zijn geboortestad Düsseldorf en de Schelde in zijn tweede thuis Antwerpen – hebben een belangrijke invloed uitgeoefend op het werk van Bernd Lohaus. Midden jaren 1960 begon de kunstenaar verlaten scheepswerven in de haven te bezoeken. Naast houten balken vond hij daar ook dikke koorden die hij op verschillende manieren bewerkte en gebruikte in zijn sculpturen. De meeste koordwerken maakte Lohaus tussen 1966 en 1968.

In het werk uit 1966 worden de verschillende elementen bepaald door hun fundamentele eigenschappen: massa, zwaartekracht, spanning en draagkracht. Op die manier ontstaat er een dynamiek uit de relatie tussen de verschillende delen van de sculptuur. In het werk uit 1967-1968 creëren koord en hout eerder een vormelijk geheel. Het touw verbindt twee houten balken, die er volledig door omzwachteld worden. Doordat de uiteinden van het touw in de sculptuur lijken op te gaan, ontstaat er een suggestie van oneindigheid.

Het idee van verbinding is een kernbegrip doorheen het hele oeuvre van Lohaus en komt in de werken met scheepstouw sterk tot uitdrukking. De eigenschappen van touw zelf – opgebouwd uit verschillende draden die met elkaar vervlochten zijn – en de functie ervan om verschillende elementen met elkaar te verbinden sluiten hier bij aan. De werken die houten onderdelen met touw combineren, creëren een verbinding tussen schijnbaar tegengestelde begrippen: vluchtigheid en het robuuste; gewichtsloosheid en zwaarte.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Lngprojectname bernd lohaus

> Bernd Lohaus.

Tentoonstellingen & Ensembles

Geen foto

> Ensemble: Permanent Collection 2017 - 2022.

 collection m hka  photo  m hkacc 5

> Ensemble: NU TE ZIEN.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.