M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Concetto Spaziale, Natura, 1982

Sculptuur, 50 x 50 cm.

Fontana collezione prada Collezione Prada, Milano, image: © Roberto Marossi, ¬© SABAM Belgium 2018

Collection: Collezione Prada, Milano.

Bij Lucio Fontana is er geen sprake meer van verschillende disciplines zoals schilderkunst of beeldhouwkunst, maar eerder van een geïntegreerd werk dat elementen versmelt van de installatie (het kunstwerk als opgebouwd object), de performance (het insnijden als actie) en het environment (het kunstwerk als omgevingselement). De hier getoonde Concetto Spaziale, Natura is een bol van terracotta – er bestaan ook versies in brons – met een insnijding als een levendig signaal van de kunstenaar om de inerte dichtheid van de materie tot actie te brengen. De opengebarsten bol roept associaties op met natuurkrachten (aardkloven, erupties en kraters) maar ook met seminale levensprocessen (de ontbolstering en het kiemen).

Tekst: Hans Willemse

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Lucio%20fontana

> Lucio Fontana.

Tentoonstellingen & Ensembles

 mg 2613 credit

> Tentoonstelling: Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque. M HKA, Antwerpen, 01 June 2018 - 16 September 2018.