Selbstdarstellung

Adolfwolfli selbst

Adolf Wölfli

1915-1930

Tekening, 22,1 x 32 cm.
Materials: Coloured pencil, graphite pencil

Collection: Collectie Museum Dr. Guislain, Gent.

Adolf Wölfli kende een moeilijke jeugd: hij werd geboren in een straatarm gezin, werkte sinds zijn achtste op een boerderij en op negenjarige leeftijd werd hij wees. Als jonge man werd hij enkele keren aangehouden wegens aanranding van de eerbaarheid. Hij was labiel en gewelddadig. Na enkele incidenten werd hij in 1895 permanent opgesloten in de inrichting Waldau.

Het is in het psychiatrisch ziekenhuis dat Wölfli’s indrukwekkend oeuvre ontstaat: hij tekent niet alleen, hij schrijft eveneens verhalen, poëzie en muziek. Van 1904 tot 1906 maakt hij maar liefst 800 tekeningen (Tönstucke) waarin hij figuren, woorden en lege notenbalken verwerkt. Daarna begint hij aan wat soms wel ‘het centrale deel van zijn oeuvre’ wordt genoemd: een ‘verhaal’ dat zowel autobiografische als fictieve elementen bevat. In totaal omvat dat ‘verhaal’ 45 gebonden boeken (meer dan 25 000 met de hand genummerde, gesigneerde en gedateerde pagina’s). Die teksten vult hij vervolgens nog aan met 1620 tekeningen en 1640 collages. Naarmate het oeuvre vordert, neemt de muziek een steeds grotere plaats in; het is het enige medium dat volgens Wölfli zijn bedoelde kosmos kan oproepen.

Selbstdarstellung toont het figuurtje Doufi dat een indianenband of gekleurde pluimen draagt. Dit figuurtje is een fictief personage dat meermaals terugkomt in Wölfli’s oeuvre en meteen ook zijn tegenpool vormt. Doufi reist voortdurend naar ver weg gelegen gebieden en leidt, in tegenstelling tot Wölfli, een avontuurlijk leven.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all