Хроніка / The Chronicle

86 2

Нікіта Кадан / Nikita Kadan

2016

Tekening, 18 x (15 x 20 cm)/(20 x 15 cm) .
Materials: ink on paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK007960).

Bij het werken aan de reeks ‘The Chronicle’ werd onder andere gebruik gemaakt van foto’s van slachtoffers van de pogrom tegen de Joodse gemeenschap in Lviv, van Poolse en Oekraïense slachtoffers van de slachtpartij in Wolynië, van slachtoffers van de NKVD en van burgers en krijgsgevangenen die onder de nazibezetting werden vermoord.

De reeks verwijst naar het al lang bestaande fenomeen van fotografische manipulatie: foto’s worden verspreid met titels die de ordening van beulen en slachtoffers wijzigen. Manipulatie is een constante in de misdaadgeschiedenis, op vele verschillende niveaus en met heel diverse motiveringen. Later wordt de manipulatie dan ontdekt en worden er van alle kanten nieuwe waarheden onthuld. De strijd om het geheugen verandert in een competitie om een geïdeologiseerde imitatie van het geheugen te creëren.

De reeks ‘The Chronicle’ is een weerspiegeling van de hedendaagse “geheugenoorlogen”. De kunstenaar suggereert dat de geschiedenis altijd – zonder enige uitzondering – rechtstreeks bekeken moet worden en nooit via het beschermende perspectief van een ideologisch gecreëerde mythologie. 

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all