M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Immortality Is Just a State of Mind, 1987

Andere, 2 x (100 x 100 cm).

Img 1708 image: © Senaat, Collection Province de Hainaut / Dépôt BPS22, Charleroi

Collection: Collection Province de Hainaut / Dépôt BPS22, Charleroi.

De diptiek Immortality is Just a State of Mind (Onsterfelijkheid is enkel een geestestoestand) kwam tot stand na een reis in Moskou. Ze bestaat, aan de rechterkant, uit een mannelijke figuur, gebaseerd op de heroïsche zeeman op de voorgrond van het schilderij De verdediging van Sebastopol (1942) van de schilder Alexander Deïneka (1899-1969). Door Jean-François Octave uitgevoerd in de illusie van een mozaïek, verwijst het werk ook naar de monumentale werken van deze Russische schilder, zoals in het metrostation Mayakovskaya in Moskou. Aan de linkerkant is de titel van het werk in hoofdletters geschilderd, zoals een autoritaire reclameslogan; ze is afgeleid van de beroemde song Just an Illusion, van de post-discoband Imagination, die in 1982 werd uitgebracht en wereldwijd succes kende.

Emblematisch voor het werk van Octave, combineert dit werk verwijzingen die ideologisch tegengesteld zijn aan elkaar: enerzijds de heroïsche opvoering van de verdedigers van Sebastopol tegen de nazi-invasie in het klassieke register van het socialistisch realisme en anderzijds, de duidelijke lichtheid van de popcultuur, een voorbeeld van het kapitalisme dat alle fasen van het massavermaak voor commerciële doeleinden gebruikt; zelfs al bevat ze vormen van subversie (de disco subcultuur is immers het eerste onverholen toneel van homoseksualiteit). De kunstenaar vestigt ook de aandacht op de erotiek van deze jonge gespierde man, waarbij hij benadrukt dat de afbeeldingen van arbeiders van het socialistisch realisme een zekere (homo)seksuele idealisering van het mannelijk lichaam doortrekt. De (homo)seksuele idealisering die ook een van de drijfveren van disco is … Door beide ideologisch tegengestelde opvattingen met elkaar in verband te brengen, benadrukt Jean-François Octave eenzelfde uitbuiting van het seksueel register aan beide kanten van het voormalige Ijzeren Gordijn.

Toevoegen aan je lijst

Media

Octave bps22

>

Img 1708

>Jean-François Octave, Immortality Is Just a State of Mind, 1987

Kunstenaar

Jeanfrancoisoctave bw

> Jean-François Octave.

Tentoonstellingen & Ensembles

 s4a4193

> Tentoonstelling: Superdemocracy – The Senate of Things. de Senaat, Brussel, 01 October 2017 - 31 October 2017.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 17

> Ensemble: DIVERSITAS III.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 23

> Ensemble: SUPERDEMOCATIE / SUPERDEMOKRATIE / SUPERDEMOCRACY.