M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Одержимий може свідчити в суді / The Possessed Can Witness in the Court, 2015

Installatie, 250 x 240 x 70 cm.

Imagine ukraine europarl 2 © Nikita Kadan. Photo: Pat Verbruggen

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. M00250).

Deze installatie is opgebouwd uit metalen rekken waarin objecten uit de persoonlijke collectie van de kunstenaar en werken van de kunstenaar zelf worden verzameld, als een alternatief archief. De items verwijzen naar het Sovjetverleden van de huidige conflictgebieden: de Krim en het Donetsbekken. Deze objecten, ooit bezoedeld door de staatsideologie, lijken hier elk dogmatisch verhaal uit de weg te gaan en de traditionele tweedeling van 'vriend' of 'vijand' van zich af te schudden. De bezetene ('the possessed', bezeten door de geesten van de geschiedenis) die 'kan getuigen in het gerechtshof' (van de geschiedenis) is het onzichtbare personage van het werk. Hij wordt gedreven door de ontketende kracht van tegenstellingen en ontkent het officiële standpunt van de strijdende partijen én hun propaganda. Tegelijkertijd is zijn houding niet die van een onverschillige waarnemer. The Possessed Can Witness in the Court introduceert een nieuwe logica van historische vertelling die niet gecontroleerd wordt door de – door de staat gebillijkte – geheugen-politiek. De objecten in de installatie zijn ontdaan van hun eerdere implicaties en werden opnieuw in elkaar gestoken. Op die manier vormen ze een onbevooroordeelde getuigenis.

Elk item in de installatie verwijst naar een dubbelzinnig verhaal. Een van de artefacten is het kubo-futuristische monument uit 1927 voor 'Artem' in Svjatohirsk (in het Donetsbekken). Het monument werd door Ivan Kavaleridze opgericht als onderdeel van Lenins zgn. 'Monumentale Propaganda'-plan. Artem, pseudoniem van het communistische partijlid Fedor Sergeev, was de organisator van de 'Donetsk-Kryvyi Rih Arbeidersrepubliek' en een activist van de Russische Sociaal-Democratische Arbeiderspartij RSDLP. Tegenwoordig wordt het monument, vanuit het oogpunt van de-communiseringsbeleid, gezien als een vijandig ideologisch object – maar tegelijkertijd als een van de meesterwerken van de Oekraïense avant-garde, en een onderdeel van de nationale culturele canon. 

Rechtse politici eisen echter nog steeds de sloop van het monument, terwijl de lokale autoriteiten de toegang eenvoudigweg versperren, en zich verder niet bemoeien met de natuurlijke processen van entropie en teloorgang waaraan het betonnen beeld is blootgesteld. Andere materialen op de rekken zijn voorwerpen uit het oorlogsgebied. Daaronder overblijfselen van artilleriegranaten; een aantal  dozen met zwart-witfoto's, deels bedolven onder de kolen; en zaken uit Kadans persoonlijke archief zoals oude foto's van gebouwen in het huidige oorlogsgebied en planten (zoals die voorkomen op vensterbanken in Kiev). Een neonlamp aan het plafond schetst de contouren van het Krim-schiereiland.

Lijst van gebruikte objecten:
Nikita Kadan, uit de reeks 'Hesitant sculptures', 2015
Nikita Kadan, uit de reeks 'Observation on archives' (Smithson), 2015
Ivan Kavaleridze's boek Monuments of Soviet Ukraine (met de foto van het monument van Artem in Sviatohirsk, in het Donetsbekken, uit 1927), Mystetztvo, Kiev, 1982
Sanatorium 'Donetsbekken' in de Krim, jaren 1970
Artilleriegranaten, Oost-Oekraïne
Model voor het monument voor Lenin, onbekende kunstenaar. Schenking van Lesia Khomenko.
'Modernisme. Analyse en kritiek van de hoofdstromen', Iskusstvo, Moskou, 1987
Nikita Kadan, uit de reeks 'Observation on archives' (Dibbets), 2015
Nikita Kadan, 'An island,' 2014

Toevoegen aan je lijst

Media

Imagine ukraine europarl 2

>

2015 zaalzicht recente aanwinsten 2015 photo m hkac331

>

Kunstenaar

Nikitakadan

> Нікіта Кадан / Nikita Kadan.

Tentoonstellingen & Ensembles

Plm led imagine ukraine

> Tentoonstelling: Imagine Ukraine – The Artist as a Witness. European Parliament, Brussels, 05 May 2022 - 21 August 2022.

Smallnikita kadan  the possessed can witness in the court  2015 photo m hkacc %282%29

> Tentoonstelling: Nikita Kadan – The Possessed Can Witness in the Court. M HKA, Antwerp, 20 January 2018 - 29 April 2018.

Ayman

> Tentoonstelling: Recent acquisitions. M HKA, Antwerp, 14 August 2015 - 31 January 2016.

Imagine ukraine europarl 3

> Ensemble: Уяви Україну – Митець як свідок / Imagine Ukraine – The Artist as a Witness.

Geen foto

> Ensemble: IMAGINE UKRAINE - Exhibitions.

Bogolan

> Ensemble: Aanwinsten 2015 [Acquisitions 2015].

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.