La forme des mots

Hyber desktop klein

Fabrice Hyber

Installatie
Materials:

Fabrice Hyber (1961) werd geboren in het Franse Luçon en woont in Parijs. Begin jaren tachtig studeerde Hyber aan de École des Beaux-arts in Nantes. Vanaf 1990 maakt Hyber zijn bekende POF’s - Prototypes d’Objects en Fonctionnement: objecten die ‘getest’ worden door een publiek, waardoor er nieuwe betekenissen of functies voor ontstaan.

De werken van Hyber draaien rond mutatie, elk werk is onderdeel van een groter ‘work in progress’, niets bevindt zich in een eindtoestand, alles is altijd in beweging. Het volledige oeuvre van Hyber draagt bij aan een onderzoek naar de eindeloze schakels van het denken en de verschillende manieren waarop we communiceren.

De tentoonstelling De vorm van de woorden is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel bevat schilderijen waarop Fabrice Hyber tracht de vormen van de oosterse, westerse en geglobaliseerde woorden vast te leggen. Het tweede deel bestaat uit prototypes waarmee hij poogt aan te tonen hoe de wereld uit woorden is opgebouwd. Zijn doel was te bestuderen of er woorden zijn die de vorm van hun klank aannemen.

Hyber’s zoektocht naar de vorm van woorden leidde tot de realisatie dat oosterse en westerse woorden op twee verschillende manieren worden samengesteld. Westerse woorden bestaan uit lettergrepen die op mechanische wijze naast elkaar gezet worden. De oosterse woorden ontstaan op een meer organische manier door klanken samen te zetten waaruit een geheel gevormd wordt.

Er is echter ook een gemeenschappelijke band tussen de twee: in de digitale wereld worden woorden opgesplitst en herleid naar een numerieke waarde; de binaire taal die bestaat uit 1 – 0 verenigd alle talen. Fabrice Hyber maakt prototypes die mensen in staat stellen deze splitsing te vatten.

De tentoonstelling werd gerealiseerd met de steun van de Ambassade van Frankrijk.

Media View all

Actors View all