M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Pausmobiel, 1972-2015

Prent, 200 x 100 cm.

Foto m hkaclinckx Courtesy of Gallery Ronny Van de Velde

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK7843_M537).

De reeks fel gekleurde zeefdrukken tonen beelden van nieuwsfeiten uit 1972 en komen uit tijdschriften of kranten. De beelden worden boven elkaar getoond en gaan zo met elkaar in dialoog.  Vercammen neemt oorlog, religie, de seksuele revolutie en het kapitalistisch systeem op de korrel. De oorspronkelijke werken werden gemaakt vanuit het idee dat het in de toekomst alleen maar beter kon worden. Helaas blijkt dat 43 jaar later niet het geval en is de confrontatie nog sterker geworden door de onafgebroken stroom van informatie.

In 1972 stond Paus Paulus VI aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. De paus –die in 1963 voor zijn rol gekozen werd –was de eerste die voor zijn functie de wereld rondreisde per vliegtuig.

“Wout Vercammen komt niet uit een gelovige familie; al vier generaties lang zijn de Vercammens niet gelovig. Er is voor hem geen drang om te voldoen aan de regels en dogma’s die door de Katholieke Kerk vooropgesteld worden. Wel staat hij open voor een diepere filosofie die verbonden is aan de Oosterse denkwijzen. Zo noemde hij zichzelf ‘Nihil’ ten tijden van de Happenings. Verder filosofeert hij over het doen en het niet doen; maar niet doen is niet het zelfde als niets doen, je kan ook iets doen door iets niet te doen." (Interview Wout Vercammen, M HKA, 2014)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Photom hkaclinckx web

> Wout Vercammen.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ayman

> Tentoonstelling: Recent acquisitions. M HKA, Antwerp, 14 August 2015 - 31 January 2016.

Wout vercammen part3

> Tentoonstelling: INBOX: Wout Vercammen – A well-considered idea of an exhibition in 3 parts. Aflevering 3: Postdadaïstisch en ander werk dat niet past in Aflevering 2 tot heden. M HKA, Antwerpen, 19 February 2015 - 15 March 2015.

Bogolan

> Ensemble: Aanwinsten 2015 [Acquisitions 2015].