Pausmobiel

Wout Vercammen

1972-2015

Prent, 200 x 100 cm.
Materials: screen print op doek

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK7843_M537).

De reeks fel gekleurde zeefdrukken tonen beelden van nieuwsfeiten uit 1972 en komen uit tijdschriften of kranten. De beelden worden boven elkaar getoond en gaan zo met elkaar in dialoog.  Vercammen neemt oorlog, religie, de seksuele revolutie en het kapitalistisch systeem op de korrel. De oorspronkelijke werken werden gemaakt vanuit het idee dat het in de toekomst alleen maar beter kon worden. Helaas blijkt dat 43 jaar later niet het geval en is de confrontatie nog sterker geworden door de onafgebroken stroom van informatie.

In 1972 stond Paus Paulus VI aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. De paus –die in 1963 voor zijn rol gekozen werd –was de eerste die voor zijn functie de wereld rondreisde per vliegtuig.

“Wout Vercammen komt niet uit een gelovige familie; al vier generaties lang zijn de Vercammens niet gelovig. Er is voor hem geen drang om te voldoen aan de regels en dogma’s die door de Katholieke Kerk vooropgesteld worden. Wel staat hij open voor een diepere filosofie die verbonden is aan de Oosterse denkwijzen. Zo noemde hij zichzelf ‘Nihil’ ten tijden van de Happenings. Verder filosofeert hij over het doen en het niet doen; maar niet doen is niet het zelfde als niets doen, je kan ook iets doen door iets niet te doen." (Interview Wout Vercammen, M HKA, 2014)

Events View all

Ensembles View all

Actors View all