Untitled, Documenta IX

2015 ricardo brey photom hkaclinckx

Ricardo Brey

1992

Mixed Media, size of the room.
Materials:

Collection: Collection M HKA, Antwerp .

Herpositioneerd voor de eerste keer sinds 1992 voor Ricardo Brey: Op de Bodem van de Hemel, M HKA 2015.

Naar aanleiding van een uitnodiging om in 1992 deel te nemen aan Documenta IX, verhuist Ricardo Brey in 1991 naar Gent. Deze verandering van locatie zal uiteraard een sterke invloed hebben op later werk.

Brey reactiveerde voor Ricardo Brey: Op de bodem van de hemel de installatie Untitled die hij 23 jaar geleden in Kassel maakte. Op deze manier vertrekt de tentoonstelling vanuit een historische referentie aan het oeuvre van de kunstenaar.

“Zijn werk was absoluut schitterend. Zijn materiaal bestond uit oude jaloezieën, matrassen, glazen ruiten en twee kippenpoten. Een oude elektrische ventilator. Het was niet theatraal, en het was alsof men een schilderij binnenstapte. Het was eenvoudig en uiterst complex. 

Hij gebruikt vaak sepiatonen als verwijzing naar onze fascinatie voor oudere documenten. In dit werk waren niet alleen het katoenen doek en de matrassen, maar ook de muren gekleurd in een verontrustend organisch bruin. Was het opgedroogd bloed? Nee, hij schudde flessen Coca-Cola en gebruikte ze als spuitverf. Cuba Libre. Zoals de meeste van zijn werken leek dit werk helemaal niet duidelijk; dat wil zeggen, er was geen duidelijk verhaal. Geen enkele tekst was geïllustreerd.”

(bron: Durham, Jimmie. Qué le Importa al Tigre una Raya Más: The Futility of Good Intentions. 2014, p. 30)

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all