Oil workers (from the Shell company of Nigeria, returning home from work, caught in torrential rain)

David claerbout  oil workers %28still%29  courtesy the artist and galleries micheline szwajcer  brussels  sean kelly  new york

David Claerbout

2013

Video
Materials: single-channel video projection, HD animation, colour, silent, endless

Collection: Courtesy of the artist, Galerie Micheline Szwajcer, Brussels, and Sean Kelly Gallery, New York.

David Claerbout reconstrueert voor deze video met behulp van 3D computertechnologie zeer nauwkeurig een op het internet gevonden foto. Een groep mannen, sommigen op een brommer, schuilt onder een brug tijdens een hevige regenbui. De titel suggereert dat de mannen werknemers zijn van een oliemaatschappij in Nigeria die op weg naar huis worden verrast door een moessonregen. Iedereen wacht doelloos op het moment dat het droger wordt. Toch vond iemand het de moeite waard om dit op het eerste zicht weinig spectaculaire tafereel op foto te vast te leggen.

Claerbouts zoektocht naar stilte en concentratie levert verstilde en poëtische beelden op. Met de gebruikte technieken en  eenvoudige camerabewegingen zet hij de betekenis van de oorspronkelijke foto op losse schroeven. Hier wordt de indruk gewekt dat de groep op een of andere manier is vastgelopen, gevangen zit. Op andere momenten lijkt het beeld op een officieel portret, dat doelbewust een situatie wil blootleggen of een boodschap wil meegeven.

David Claerbout is gefascineerd door de wijze waarop wij de wereld observeren en door het functioneren van ons visuele geheugen. Met zijn werk onderzoekt de kunstenaar de grenzen tussen fotografie en film, tussen stilstaande en bewegende beelden, tussen animatie en digitale beeldmanipulatie. Met de titel en het onderwerp van dit werk verwijst hij naar La Sortie de l'Usine Lumière à Lyon, de eerste film van de broers Lumière. Anders dan deze pioniers van de film is Claerbout niet geïnteresseerd in het vastleggen van mensen in beweging, maar in het spel van licht, reflecties en de arbeidsomstandigheden in Nigeria.

Events View all

Actors View all