M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Wat zegt U het ICC? [What does ICC Mean to You?], 1980

Video, 00:20:00.

©M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0333).

Video is het symbool bij uitstek voor wat lang ‘nieuwe media’ werd genoemd, het begin van het openen van de hiërarchische structurering van de ‘oude media’ die tot de huidige e-cultuur zou leiden. Het eerste systeem, ‘Phonovision’, gaat terug tot de jaren ’20. De eerste TV beelden werden opgeslagen op gewone grammofoonplaten. In België was het ICC één van de eerste plekken waar videokunst werd getoond. Het ICC was een internationaal avant-garde kunstencentrum dat in 1970 door de jonge Vlaamse Gemeenschap werd opgericht. Het is de instelling waaruit het M HKA voortkomt. In 1974 richtte Flor Bex daar bovendien de eerste Belgische videostudio ‘Continental Video’ voor kunstenaars op. In een oude bus was een cinema ingericht, zodat dit ‘mobiel museum voor moderne media’ de nieuwe kunst bij de mensen kon brengen.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

> Daniël Dewaele.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: M HKA in het Paleis op de Meir. Paleis op de Meir, Antwerp, .

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: 24,800 Square Metres.