Vrielynck Collectie #1: Julien Maire – Mixed Memory

Event

M HKA, FoMu, Antwerpen

10 February 2011 - 05 June 2011

In 2003 verwierf het M HKA het ‘hoederecht’ over de collectie Robert Vrielynck, de privé-verzameling van een notaris uit Brugge. De collectie kan gesitueerd worden binnen de archeologie van de nieuwe media, en illustreert een deel van de ontwikkeling van film- en projectieapparaten aan de hand van historische toestellen zoals de toverlantaarn en de camera obscura. 

Een verzameling media-apparaten zoals die in de Collectie Vrielynck is van uitzonderlijk belang voor een inzicht in onze beeldcultuur. Het museum beschouwt de verzameling graag als onderzoeksterrein voor researchers en kunstenaars, en nodigde in samenwerking met curator Edwin Carels (KASK/HoGent) drie jaar lang jaarlijks een beeldend kunstenaar uit voor een interventie in de collectie – en dit op de 4e verdieping van het FotoMuseum, waar beeldcultuur het tentoonstellingsprogramma tekent.

Julien Maire beet de spits af. Maire opereert op het snijvlak van installatie, performance en mediakunst en houdt zich al jaren bezig met het reactiveren van oude projectietechnieken met behulp van moderne technologie. Zijn manipulaties worden altijd gestuurd door vraagstellingen omtrent actuele visuele conventies en beeldstrategieën in het digitale tijdperk. Voor deze gelegenheid integreerde hij in drie van zijn installaties (Memory Stations) in de Vrielynck Collectie.

Items View all

Media View all

Actors View all

Ensembles View all