EXTRA MUROS: Visite Herzele – Voor(bij) woorden

Event

M HKA, Herzele

03 April 2015 - 03 May 2015

Onder de noemer Visite organiseert het M HKA – in samenwerking met LOCUS, het steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid – regelmatig tentoonstellingen buiten het museum. Het M HKA wil de muren van het museum openbreken en de dialoog aanwakkeren. Visite is meer dan een bruikleen: de komst van de werken van het M HKA naar de gemeenten vormt een aanleiding voor cultuurprofessionals en lokale besturen om een visie rond hedendaagse beeldende kunst uit te bouwen.

Van 04.04.20105 tot 26.04.2015 gingen een aantal sleutelwerken uit de M HKA-collectie naar Herzele. Vanuit de eigenheid van zowel de werken uit de M HKA-collectie, als de diverse locaties van de tentoonstelling, groeide een concept dat vertrok vanuit de relevantie en de betekenis van de kunstwerken. Hedendaagse kunst kan aangrijpend, afstotend, zintuiglijk of filosofisch zijn, maar nodigt bovenal uit tot communicatie.

Met kunst, dat in de eerste plaats een communicatiemiddel is, zijn woorden evident, maar niet altijd in eerste instantie. De eerste indruk gaat aan woorden en interpretatie vooraf, ze komt ‘voor woorden’. Wat we voelen bij een werk is vaak moeilijk helder te beschrijven, het gaat ‘voorbij woorden’. Dit alles werd gebundeld in de titel van de tentoonstelling: Voor(bij) woorden.

De campagne werd gevoerd aan de hand van een werk van Léa Lublin, waarbij ze via vragen verkende wat kunst kan zijn. Het is kunst met woorden, maar vooral ook met vraagtekens. De woorden lokken nieuwe woorden uit en tonen ons hoe ze vaak ook tekort schieten. De bron, namelijk de kunst zelf, gaat hieraan zowel vooraf als voorbij.

De tentoonstelling Voor(bij) woorden bracht werk samen van Vyacheslav AkhunovMartin ArnoldRichard BaquiéCharif BenhelimaFred BervoetsVaast ColsonLeo CopersLuc DeleuMarlene DumasJef GeysMona HatoumPhilip HuygheAnn Veronica JanssensLéa LublinDanny MatthysBruce NaumanHans Op de BeeckRia PacquéeWalter SwennenSven t’ JolleChristophe TerlindenAna TorfsKoen van den BroekPaul Van HoeydonckBen VautierFranz WestMichael Witlatschil en Bill Woodrow.

Voor(bij) woorden werd samengesteld door Annick BorlooAnn BrackeKaren De BliekTrui De Vos,Jan HermansKatrien HijsselinckxAnnemarie MenschaertNadine RaesChristel StalpaertDavid TangheHilde Van CanneytEmma Van De WieleGriet Verhoeven en Jennifer Vrielinck.

Items View all

Media View all

Actors View all