Olga Chernysheva – Blik vasthouden

Event

M HKA, Antwerpen

24 October 2014 - 18 January 2015

Voor de collectie-interventie van 2014 nodigde het M HKA de internationaal gerenommeerde Russische kunstenares Olga Chernysheva (°1962, Moskou) uit om de collectie te onderzoeken en er een respons op te ontwikkelen. Het M HKA verwierf een groot nieuw werk van haar, de video-installatie Screens (2013), dat samen met haar audiovisuele werken, foto's en tekeningen te zien was in de tentoonstelling.

Chernysheva is een toonaangevende naam uit de in de jaren 90 opkomende Moskouse generatie, die opgang maakte tijdens een periode van grote politieke en culturele veranderingen, die echter ook werden bepaald door de moeilijke hervormingen van het Sovjetsysteem en de economische problemen die een groot deel van de bevolking troffen. Haar werk in verschillende media – waaronder ook zeer korte essays die ze combineert met stilstaande of bewegende beelden – is gebaseerd op een nauwkeurige observatie van de werkelijkheid om haar heen.

Olga Chernysheva zet de lange Russische traditie van sociaal realisme (zeer verschillend van het Socialistisch Realisme, de officiële artistieke doctrine van de voormalige Sovjet-Unie) en van kunst als een soort kritisch en medelevend narratief voort. Haar werk is zowel formeel verfijnd, als subtiel humoristisch.

Items View all

Media View all

Actors View all