M HKA in het Paleis op de Meir

Event

Paleis op de Meir, Antwerp

Tijdens de Cultuurmarkt palmt het M HKA het Blauwe Salon van het Paleis op de Meir in. Het is de start van een permanente samenwerking tussen het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en Herita, de Vlaamse erfgoedorganisatie die het Paleis op de Meir beheert. Het M HKA toont vanaf dan nieuwe aanwinsten in het Blauwe Salon, en geeft zo een hedendaagse invulling aan de oorspronkelijke functie ervan: werk van (toenmalige) hedendaagse kunstenaars tonen. Er is werk te zien van Vaast Colson & Dennis Tyfus, Daniel Dewaele, Rodney Graham, Michelangelo Pistoletto, C.K. Rajan en Luc Tuymans.

Op deze manier keert het M HKA ook terug naar haar verleden. Het Paleis op de Meir huisvestte vroeger het Internationaal Cultureel Centrum (ICC), opgericht in 1970 op initiatief van het Ministerie van Nederlandse Cultuur. Het ICC was de eerste publieke instelling voor hedendaagse kunst in Vlaanderen, en ontwikkelde zich onder leiding van toekomstig M HKA-directeur Flor Bex tot een dynamische ontmoetingsplek voor kunst(enaars) en publiek. Het ICC was daarmee de onmiddellijke voorloper van het M HKA. Het museum werd bij de oprichting in 1982 ook formeel de erfgenaam van het ICC, omdat het documentatiecentrum, de bibliotheek en de videotheek ervan werden opgenomen in het M HKA. Bovendien legde de ICC-tijd ook de basis voor de M HKA-collectie.

Met M HKA in het Paleis op de Meir wil het museum een band aangaan met haar historische wortels. Of zoals Herita het verwoordt: “Wie de sporen uit het verleden levend wil houden, moet ze laten spreken in het leven vandaag.”

Praktisch

M HKA in het Paleis op de Meir is gratis te bezoeken tijdens de Cultuurmarkt op zondag 31 augustus, daarna enkel op zondagen tussen 10u en 17u, of op reservatie (tegen betaling).

Meer

Paleis op de Meir

Meir 50

2000 Antwerpen

T 03 206 21 21

E info@paleisopdemeir.be

www.paleisopdemeir.be

 

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Leuvenstraat 32

2000 Antwerpen

T 03 260 99 99

E info@muhka.be

www.muhka.bewww.ensembles.org

Items View all

Media View all

Actors View all