Kiezen voor kunst. Drie tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst tijdens Antwerpen ‘93.

Event

M HKA, Antwerp

16 September 2023 - 07 January 2024

De archiefpresentatie van het najaar van 2023 in het M HKA is gewijd aan het drieluik van tentoonstellingen van hedendaagse kunst dat deel uitmaakte van het hoofdprogramma Beeldende Kunst van het project Antwerpen ‘93, Culturele Hoofdstad van Europa. Onder leiding van Bart Cassiman (°1961) werden er tentoonstellingen georganiseerd in het Middelheim (Nieuwe beelden voor het Middelheim), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Het sublieme gemis. Over het geheugen van de verbeelding) en het MUHKA (Vertr-ekken vanuit een normale situatie en deze hervertalen in elkaar overlappende en meervoudige lezingen van condities uit heden en verleden). Dertig jaar na datum blikt Kiezen voor kunst aan de hand van archiefdocumenten terug op de rol, plaats en betekenis van deze drie tentoonstellingen binnen het project Antwerpen ‘93, maar ook binnen het toenmalige cultuurbeleid.

Kiezen voor kunst wordt in samenwerking met het M HKA samengesteld door Eléa De Winter en de onderzoeksgroep KB45 (Kunst in België sinds 1945, Universiteit Gent), met tentoonstellingsontwerp van Kris Coremans (ssa/xx) en grafische vormgeving van Pauline Scharmann. De tentoonstelling zal te bezichtigen zijn van 16 september 2023 tot 7 januari 2024.

In het kader van de tentoonstelling organiseert de onderzoeksgroep KB45 eind oktober het symposium Dossier Antwerpen ‘93, in samenwerking met het Centrum voor Stadsgeschiedenis van de Universiteit Antwerpen (Prof. Ilja Van Damme) en met de steun van UGent (faculteit Letteren en Wijsbegeerte), M HKA, De Cinema en stadsarchief/FelixArchief.

De multidisciplinaire onderzoeksgroep KB45 (Kunst in België sinds 1945) is gehuisvest aan de Universiteit Gent en wordt geleid door Prof. Wouter Davidts. KB45 stelt zich tot doel de situatie van de levende kunst in België in kaart te brengen en te kaderen binnen de bredere artistieke cultuur in België in de naoorlogse periode, vanuit een zowel lokaal als internationaal perspectief.

Beeld: Maria Eichhorn, French Window, 1993, foto: M HKA, Kristien Daem. Gerealiseerd voor de tentoonstelling Vertrekken vanuit een normale situatie en deze hervertalen in elkaar overlappende en meervoudige lezingen van condities uit heden en verleden te bezichtigen in het Museum van Hedendaagse Kunst, Antwerpen, september-november 1993.

Items View all

Media View all