INBOX: Joyce in Art

Film stills the joycean society 9121107530 o

Event

M HKA, Antwerp

15 June 2018 - 01 July 2018

Het M HKA reserveert de vijfde verdieping voor verrassende interventies en intieme pop-uppresentaties. INBOX is een plaats die inspireert en verrast, en ons een blik gunt in het universum van bevlogen denkers en doeners. Met INBOX creëert het M HKA ruimte voor een aantal van de vragen die vaak aan het museum worden gesteld.

In de periodes tussen de verschillende events tonen we een selectie van onze collectiewerken, met speciale aandacht voor videokunst.

De INBOX-ruimte is gratis toegankelijk.

Deze tentoonstelling toont aan dat James Joyce een aanzienlijk effect heeft gehad op beeldend kunstenaars en dat zij op hun beurt zijn nalatenschap levend hebben gehouden en zijn werk op vele originele manieren hebben geïnterpreteerd. Joyce wende zich af van de negentiende-eeuwse narratieve tradities, sindsdien kregen vele kunstenaars het gevoel dat ook zij meer moesten doen dan enkel illustreren. Ze werden geïnspireerd om innovatief te zijn en grenzen te verleggen. Ze voelden zich vaak persoonlijk verbonden met de personages en locaties van Joyce, net als zovele lezers. Ze hebben zich ingewerkt in motieven en procedures (bijvoorbeeld hoe Joyce de materialiteit van objecten en talen bezweert). Er wordt veel met woorden gespeeld en gebruik gemaakt van openbaringen en humor. Het denken van Joyce, alsook zijn conceptueel en accumulatief gebruik van details zijn paradigmatisch geworden.

Curator Christa-Maria Lerm Hayes, Universiteit van Amsterdam

Met werk van William Anastasi, Miroslaw Balka, Joseph Beuys, Pavel Büchler, John Cage, James Coleman, Amanda Coogan, Gary Coyle, Ivan Ladislav Galeta, Dora García, Kenneth Goldsmith, Zbigniew Gostomski, Richard Hamilton, Gereon Inger, James Joyce, John Latham, Vlado Martek, John Mc Dowall, Lenir de Miranda, Brian O’Doherty, Jürgen Partenheimer, Susan Philipsz, Royden Rabinowitch, Man Ray, Martha Rosler, Dieter Roth, Nick Thurston, Edward Weston,…

Media View all