INBOX: Jan Cox – Aflevering 1: Hoe de herinnering van een kunstenaar hedendaags houden? De keuze van Koen van den Broek

Cox jan oh those voices  boston 1972 photo m hka

Event

M HKA, Antwerp

06 April 2014 - 04 May 2014

In 2014 reserveerde het M HKA de vijfde verdieping van het museum voor verrassende interventies en intieme pop-uppresentaties. INBOX was een plaats die inspireert en verrast, en ons een blik gunde in het universum van bevlogen denkers en doeners.

Adriaan Raemdonck heeft een deel van de kern van zijn verzameling Jan Cox (°1919-†1980) geschonken aan het M HKA. Hij deed dit als statement over het belang van publieke instellingen.

Jan Cox was de mede-oprichter van de Jeune  Peinture Belge, en de internationale spilfiguur bij de start van de Antwerpse galerie De Zwarte Panter.

Om uit het genereuze aanbod van Adriaan Raemdonck de juiste keuzes te maken, nodigden we twee kunstenaars uit om samen met het museum en Adriaan Raemdonck een selectie te maken: schilder Koen van den Broek en performancekunstenaar Vaast Colson. Hier was de vraag: welk ensemble van Jan Cox zou best in publiek domein bewaard blijven?

De uiteindelijke selectie bevatte voornamelijk werken uit Cox’ vroegere oeuvre die men als ‘bronwerken’ of ‘pilootwerken’ zou kunnen omschrijven. Het waren werken waarin de kunstenaar zelf op avontuur gaat, scherpe werken die ook vandaag nog heel fris blijven. Er waren schilderijen bij, maar ook een groot aantal sculpturen die Jan Cox op het einde van zijn leven maakte, samen met bijzondere tekeningen en archiefmateriaal. 

Vanaf 06.04.2014 toonde het M HKA in INBOX gedurende een maand de selectie van Koen van den Broek. Vanaf 06.05.2014 was de selectie van Vaast Colson zichtbaar en nadien vanaf 03.06.2014 de selectie van Philippe Pirotte.

Om de selectie van Vaast Colson te zien, klik hier! Wil je weten welke werken Philippe Pirotte uitkoos? Klik hier

Items View all

Media View all

Actors View all