INBOX: George Smits. Aflevering 2: MAFprint experimentele zeefdrukken & affiches / Underground comics 'De verhalen van Jan' / Super 8 films 'The Colour Company Presents' / Schilderijen

Gsmits 1986 2

Event

M HKA, Antwerpen

26 November 2015 - 03 January 2016

Aflevering 2

27.11.2015 – 03.01.2016

George Smits (Antwerpen, 1944-1997) was een veelzijdig muzikant en beeldend kunstenaar en een vaste waarde in de Antwerpse underground kunstscène vanaf halverwege de jaren 60. Zelf omschreef hij zich het liefst als beatnik.

Nog tijdens zijn opleiding schilderkunst aan het Brusselse Sint-Lucasinstituut sluit hij zich aan bij Ferre Grignard. Het Antwerpse muziekcafé De Muze is op dat moment de uitvalsbasis van Ferres skiffleband. George Smits – ook bekend als ‘den Toet’ – speelt er o.a. mondharmonica en gitaar.

In deze tweede aflevering worden de werken getoond die Smits maakte onder MAFprint, de Mad Artist Foundation: een “éénmansvereniging ter bevordering van goedkope kunstvormen, kunstvormen voor breder publiek: affiches, strips, actie's met experimenteel mobiel zeefdrukatelier”. In 1969 trekt MAFprint in bij ERCOLA – Experimental Research Center of Liberal Arts – dat in de prille jaren 1970 uitgroeit tot een knooppunt in het Antwerpse artistieke milieu. Ook De Verhalen van Jan, het maffe alter ego van Smits komt in deze aflevering aan bod.

Begin jaren 1970 verwerft George Smits erkenning met zijn lichtinstallaties The Colour Company en verdiept hij zich in de schildertechnieken van de Oude Vlaamse Meesters. Tot aan zijn dood blijft George Smits schilderen. Zijn stijl en de formaten van de werken evolueren verder.

Vanaf 1980 maakt Smits naast oogverblindende fluo-zeefdrukken ook lichtinstallaties, deze en alle andere picturale werken hebben een gemeenschappelijk doel: hier en nu een 'hemelse' ervaring opwekken bij de toeschouwer.

Items View all

Media View all

Actors View all