INBOX: Christine Clinckx – The Walk

Christine clinckx 1946belgium  2014 photograph on steinbach paper

Event

M HKA, Antwerpen

09 December 2016 - 08 January 2017

Het M HKA reserveert de vijfde verdieping voor verrassende interventies en intieme pop-uppresentaties. INBOX is een plaats die inspireert en verrast, en ons een blik gunt in het universum van bevlogen denkers en doeners. Met INBOX creëert het M HKA ruimte voor een aantal van de vragen die vaak aan het museum worden gesteld.

In de periodes tussen de verschillende events tonen we een selectie van onze collectiewerken, met speciale aandacht voor videokunst.

De INBOX-ruimte is gratis toegankelijk.

CHRISTINE CLINCKX / THE WALK

Preview en boekpresentatie 08.12.2016 van 18:00 tot 21:00

Tentoonstelling 09.12.2016 – 08.01.2017

Christine Clinckx, The Walk, 2016, filmprojectie
Soundtrack:  Michel Verkempinck 
Camera: Carina Gosselé
Montage en film: Christine Clinckx

Mijn nieuwe film The Walk toont een personage van water in het water, van zee in de zee. De fluïde figuur lost op in zijn omgeving, wordt één met de elementen. Het beeld heeft een poëtische autonomie, maar kan evenzeer associaties oproepen met vluchtelingen die via de zee en het land betere oorden opzoeken, als met pelgrims van vroeger en nu die op zoek zijn naar antwoorden. 

Het Spaanse Muxía, waar dit beeld ontstond, is belangrijk voor pelgrims die de tocht naar Santiago de Compostela maken. Muxía vormt een waar kruispunt van mythen en verhalen. Het ligt aan de Costa da Morte (de 'doodskust'), volgens oude legenden het land van schipbreuken. De Kelten kenden deze plek al magische krachten toe. Men dacht dat er aan het einde van de Melkweg een eiland (Tir Na Nog) in zee lag, met een weelderige natuur, waar geen ziektes heersten, men eeuwig jong bleef en alle behoeften werden vervuld. Stenen boten brachten er de zielen van de overledenen heen. Sporen van dit Keltische geloof zijn nog terug te vinden in de legenden van Santiago bij Padrón en van de Virxe da Barca in Muxía.  Ook Homeros en Plutarchos verwezen naar 'het land van de dood' in de Oceaan. Aristoteles noemde de weg langsheen deze kust de 'weg van Hercules' of de 'weg van Isis'.

De soundtrack van de film is gebaseerd op de opera L'Orfeo (1607)van Claudio Monteverdi. De opname van de opera werd achterstevoren afgespeeld en gemonteerd met geluiden opgenomen tijdens het stappen van de Camino. Op deze manier loopt Orpheus de tocht naar de onderwereld achterstevoren om zijn overleden geliefde Eurydice te redden.

In Finister, aan het einde van de Camino, is er een klif die uitkijkt op de zee. Dáár, aan het einde van de wereld, ging de zon onder en begon het rijk van de doden èn van de wedergeboorte. Het is ook het einde van mijn tocht. Ik sta aan het einde van de wereld. Hier kan je niet meer verder, de reis is ten einde. Ik draai me om en ga naar huis.

- Christine Clinckx

http://www.clinckx.net/
De film wordt getoond op de vijfde verdieping van het M HKA.


boek preview:

CHRISTINE CLINCKX/PHOTOGRAPHS 1994-2016   
180 pagina’s
ISBN Paperback: 9781367659582
Prijs 30€
Het boek is ook beschikbaar in een speciale,  met los bijgevoegd een unieke Polaroid foto, naar keuze, gesigneerd. Ieder exemplaar is dus uniek.
Prijs 225 €

En

CHRISTINE CLINCKX/WORKS 1995 - 2015
met teksten van Stijn Huijts and Elke Andreas Boon
200 pagina’s
ISBN Paperback: 9781364443986
Prijs 30€
Het boek is ook beschikbaar in een speciale, beperkte oplage van 20 exemplaren, gesigneerd en genummerd, in een kartonnen schuifdoos, met los bijgevoegd een zwartwit foto op Steinbach papier (21x 21 cm) waarvan elk exemplaar met de hand verschroeid is. Ieder exemplaar is dus uniek.
Prijs 225 €

De boeken zijn te koop in de M HKA shop

Items View all

Media View all